Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас се слави СВЕТИ ПРОРОК ДАНИЛО: Ево шта треба да урадите да би вас СРЕЋА пратила током целе године

Српска православна црква и њени верници данас слава Светог пророка Данила

1703858765_sveti-prorok-danilo.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Пророк Данило је, према "Књизи о Данилу", као дете заједно са још три младића одведен у ропство у Вавилон. Тамо је добио име Балтазар. Ипак, Данило није заборавио своје јеврејске корене и културни идентитет.

Данило је у Вавилону постао познат по тумачењу снова. Постао је једна од најзначајнијих личности у тамошњем краљевству. Ипак, због вере коју је поштовао био је прогањан. 

Његова три пријатеља су бачена у ужарену пећ због одбијања да се поклоне вавилонском краљу Набукодоносору као богу, али су на чудесан начин спашени. Данило је такође био бачен у лавовску пећину, али је и он чудом спашен. Након чуда која су се догодила краљ је, према предању, издао декрет о поштовању „Даниловог бога“. Ово је умногоме утицало на коначно проглашење краја јеврејског ропства у Вавилону - 536. године п.н.е.

Свети Данило је тако постао поштован и у другим верама. Православни хришћани прослављају Данила као свеца и пророка. Са друге стране, јудаизам сматра Књигу о Данилу саставним делом јеврејског закона, али не признаје Данила за пророка. Ислам признаје Данила за пророка, иако се он не помиње експлицитно у Курану.

Некада се веровало да на овај дан треба гледати у небо и тражити звезде. Ако их има, наредна година ће бити родна.

Такође, постоји веровање да на празник Светог пророка Данила треба обући нешто ново од одеће, па чак и ситницу, како би нас током године пратила срећа.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas