Oglas
· · Komentari: 0

Danas se slavi SVETI PROROK DANILO: Evo šta treba da uradite da bi vas SREĆA pratila tokom cele godine

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slava Svetog proroka Danila

1703858765_sveti-prorok-danilo.jpg
Foto: SPC
Oglas

Prorok Danilo je, prema "Knjizi o Danilu", kao dete zajedno sa još tri mladića odveden u ropstvo u Vavilon. Tamo je dobio ime Baltazar. Ipak, Danilo nije zaboravio svoje jevrejske korene i kulturni identitet.

Danilo je u Vavilonu postao poznat po tumačenju snova. Postao je jedna od najznačajnijih ličnosti u tamošnjem kraljevstvu. Ipak, zbog vere koju je poštovao bio je proganjan. 

NJegova tri prijatelja su bačena u užarenu peć zbog odbijanja da se poklone vavilonskom kralju Nabukodonosoru kao bogu, ali su na čudesan način spašeni. Danilo je takođe bio bačen u lavovsku pećinu, ali je i on čudom spašen. Nakon čuda koja su se dogodila kralj je, prema predanju, izdao dekret o poštovanju „Danilovog boga“. Ovo je umnogome uticalo na konačno proglašenje kraja jevrejskog ropstva u Vavilonu - 536. godine p.n.e.

Sveti Danilo je tako postao poštovan i u drugim verama. Pravoslavni hrišćani proslavljaju Danila kao sveca i proroka. Sa druge strane, judaizam smatra Knjigu o Danilu sastavnim delom jevrejskog zakona, ali ne priznaje Danila za proroka. Islam priznaje Danila za proroka, iako se on ne pominje eksplicitno u Kuranu.

Nekada se verovalo da na ovaj dan treba gledati u nebo i tražiti zvezde. Ako ih ima, naredna godina će biti rodna.

Takođe, postoji verovanje da na praznik Svetog proroka Danila treba obući nešto novo od odeće, pa čak i sitnicu, kako bi nas tokom godine pratila sreća.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas