Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАЗНИК

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ ЈОВАНА МИЛОСТИВОГ: Урадите једну ствар и стићи ће вас благостање и срећа

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен Светом Јовану Милостивом, патријарху Александријском који је живео крајем шестог и почетком седмог века.

1637827936_jovan.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Рођен је на Кипру у кнежевској породици и од детињства је васпитаван као хришћанин. Рано је остао без жене и деце, који су преминули па је остао сам. Чувен је због милосрђа и благочешћа, а изабран је за патријарха александријског у време цара Иларија. Црквом је управљао десет година као истински пастир и чувао је од незнабожаца и јеретика.

Прочитајте још: "Велика срца воле, а мала траже да буду вољена": 20 животних мудрости које је написао чувени Тагоре

Био је узор кроткости, милосрђа и човекољубља и говорио је: "Ако желиш благородства, не тражи га у крви него у добродетељи, јер је то право благородство".

Мислио је да Бог не може послушати њега ако он не послуша и не помогне убогима и невољницима. Забележено је и да се једном патријарх Јован сетио речи Христове: "ако принесеш дар свој к олтару и онде се опоменеш да брат твој има нешто на те", те се онда сетио и да један од клирика ту у цркви има злу вољу на њега.

- Он брзо остави свете дарове, приђе томе клирику, паде му пред ноге и замоли за опроштај. И тек када се измири с тим човеком, врати се ка жртвенику.

Када су Персијанци кренули на Мисир, свети Јован Милостиви је отпловио на Кипар, али се разболео и у свом родном месту на Кипру преминуо 620. године. Његове мошти пренете су најпре у Цариград, потом у Будимпешту и најзад у Пресбург.

Обележавају га све хришћанске цркве и сматрају га свецом доброте, због чега се верује да на данашњи дан треба да будете милостиви према сваком ко вам затражи помоћ.

Уколико сте са неким у свађи, или љути на некога ко вам је учинио нажао, опростите. Верује се да ко опрости, вратиће му се вишеструко благостање и срећа.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas