Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"Диже се као феникс из пепела": Да ли знате одакле потиче овај израз?

Фраза је повезана са митском причом

1672141764_shutterstock_1834126882.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Феникс је митска света птица у коју су веровали Египћани и други древни народи, и која се најчешће доводила у везу са обожавањем Сунца. Египћани су га звали бену, а био је симбол њиховог бога Сунца Ра. За египатског феникса се веровало да је био велики као орао, са предивним златним и јаркоцрвеним перјем и да је имао милозвучан пој.

Према легенди, могао је постојати само по један феникс, који је живео 500 година (или више, зависно од извора). Он би на крају животног циклуса направио себи гнездо од грана мирисног биља и зачина, запалио га и изгорео у пламену.

Прочитајте још: ТЕСТ ЛИЧНОСТИ од 15 секунди: Одговорите на три кратка питања и откријте своју СКРИВЕНУ снагу

Из те ватре родио би се нови феникс, који би пепео свог претходника затворио у јаје од смирне и однео га у свети град Хелиополис седиште култа бога Ра, где би положио јаје на олтар бога Сунца. Феникс је на тај начин био симбол бесмртности. Он такође симболизује поновно рођење, наду, честитост, постојаност, веру, вечност, светлост.

Феникс је у грчке и римске митове доспео из египатске религије. Римљани су осликавали његов лик на новчићима и медаљама у жељи да Римско царство траје вечно. У Кини, птица фенгхуанг заштитница кинеских владара у ствари је птица феникс. У руском фолклору познат је као жар-птица, а код Јевреја под именом милкам. Феникс је централна фигура и у либанској старој и модерној култури.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas