Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДОК СВИ ИГРАЈУ У РИТМУ БУБЊЕВА: Постоји и мрачна страна карневала у Рију (ВИДЕО/ФОТО)

''Карневал живота и слободе'' на мети је осуда многих

1676979261_profimedia-0011130476-karneval-naslovna.jpg
Пхото: Профимедиа
Oglas

Традиционални карневал у Рију, почео је пре три дана и трајаће до 25. фебруара. "Карневал живота и слободе", како описују догађај, и најављује се да ће око 46 милиона људи присуствовати традиционалној манифестацији, која ће се организовати и у Салвадору, Ресифеу и Сао Паулу.
Ова светски популарна фешта није се одржавала три године у назад, због пандемије.

"Коначно смо дочекали ову катарзу", рекао је један становник Рија.

Потресајући тло уз ритам бубњева и страствени плес, чувене карневалске поворке у Рио Де Жанеиру, вратиле су се у пуном сјају.

'' Прослављање карневала након пандемије, је осећај слободе и среће, толико велики да то не могу да опишем'', рекла је 25-годишња Дебора Соареш, која је сијала у костиму прекривеним шљокицама, на врху огромног зелено-златног постоља.
Школе самбе, представљају понос осиромашених фавела у Рију, и проводе месеце правећи импозантне костиме и фантастичне инсталације и фигуре плутајућиг поворки, које су заштитини знак параде.

Међутим, није све сјај и ритам. Не воле сви становници Рија ову манифестацију, па многи дају све од себе да у ово доба године побегну из града. Он крије и своју мрачну тајну...

Вивијен Мораис Фереира Гуимараес, ради као улична продавачица брзе хране, а док траје карневал, плеше самбу као представница школе "Унидос до Порто да Педра". Рекла је да су због начина на који су представљане плесачице, али и бројних предрасуда, она и остале играчице биле изложене увредама, па су им неки предлагали да се баве проституцијом.
Забринутост је изразила је и Раyане да Силва Ферреира, плесачица која представља школу самбе "Ацадêмицос до Салгуеиро", и која сматра да су плесачице на карневалу "претерано сексуализоване"."Малтретирају нас увек и свуда", нагласила је две године пре него што је корона вирус пореметио орагнизацију карневала.
Двадесетједногодишња представница школе самбе "Унидос де Вила Исабел" раскинула је са дечком: "Рекао ми је да бирам између карневала и њега. Карневал је мој живот, па сам одабрала карневал", преноси qцостарица.цом.

Др. Росане Боргес, која предаје новинарство на Универзитету у Сао Паулу, изјавила је да је слика о жени сексуализира често до тачке вулгарности на карневалу, и напоменула да постоји расна дискриминација плесачица, као иначе у бразилском друштву.

Пре неколико година, карневал је најављивала страшна статистика: преко 500 случајева расизма, сексизма и хомофобије, и више од 200 пријава пљачкања и покушаја силовања. Питање је колико је било непријављених случајева. Полицијски извјештаји показали су, да је насиље над женама од 2015. године током фестивала повећано за невероватних 174 посто.
Шта треба урадити да би прича о карневалу била потпуно другачија, питање је на које надлежни, како се чини, уопште не обраћају пажњу. Истина остаје у другом плану, а као главне вести истичу се "веселе" слике и познате гошће, попут Алесандре Амбросио, Жизел Бундшен и Изабел Гулар која је проглашена за краљицу карнавела у Салвадору.

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas