Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Иде ЛУКА, ето вука! Данас славимо СВЕТОГ ЛУКУ, а ево које БОЛЕСТИ лечи овај светац

Верници Српске православне цркве данас славе велики празник посвећен Светом Луки, апостолу, јеванђелисти и првом иконописцу, који се сматра оснивачем иконографије.

1604094408_sveti-luka.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Православни Срби широм света данас славе Лучиндан, крсну славу посвећену Светом апостолу Луки, првом иконописцу и заштитнику медицинара и фармацеута, болница и апотека, лекара и болесника.

У списима на старогрчком и црквенословенском језику Свети Лука се описује као „поуздани лекар душе и тела“. Познато је да је лечио бесплатно, а верује се и да његове мошти имају исцелитељску моћ.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Сматра се да је Свети Лука лично познавао Богородицу и да су три иконе са њеним ликом које је светитељ насликао најближе њеном правом изгледу, а позната је „икона у икони“ која представља Светог Луку и у перспективи икону Богородице коју светитељ осликава.

Прочитајте још: "Какво је ово чудовиште?" Ова фотографија изазвала је бес љубитеља ПИЦЕ (ФОТО)

Свети Петар Цетињски
Истог дана слави се и Свети Петар Цетињски, митрополит црногорски, који је рођен 1749. године у Његушима. Замонашио се у дванаестој години, а 1782. године постао је митрополит и владар црногорски. Током владавине, мирио је завађена племена и бранио земљу од освајача. Прославио се победом над Наполеоновом војском у Боки и Далмацији. Био је владар Црне Горе, а као монах је живео у скромној келији све до смрти 31. октобра 1830. године. Његове мошти се налазе у манастиру на Цетињу.

Његове мошти се чувају у Цариграду, а сматра се да стопало Светог Луке које се чува у једном манастиру у Црној Гори лечи болести очију.

Народни обичаји на данашњи дан

На данашњи дан обичај је да се пуштају овнови да скачу на овце, а чобанима се даје свечана и боља ужина или им се носе пите, које у Херцеговини зову пазарице. Када се примети да овца "затеже", кажу да ће бити тешка зима. Ако овце лакше примају овнове, верује се да ће пролеће раније доћи. 

Прочитајте још: Бака херој: У 99-ој години победила корону и вратила се игрању игрица

У Херцеговини постоји обичај да домаћин на селу порани на Лучиндан, и да погледа у тор, да види како стока лежи. Верује се да ако лежи подвијених ногу, биће „зла зима и година“, а ако је опружила ноге, биће блага зима и родна година.

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Србији се на Светог Луку концима опасују торови да вукови не би давили стоку.

У народу постоје и изреке „Иде Лука, ето вука“ или „Свети Лука, снег до кука“, јер наступа зима када се вукови приближавају селима. У Црној Гори се верује да је небеска дуга појас Светог Луке.

Верује се и да се после обележавања празника посвећеног Светом Луки ваља надати рђавом времену.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Фото: СПЦ

- У Херцеговини, на Лучиндан, домаћин порани у тор да види како стока тога јутра лежи: ако је подвила ноге пода се, кажу да ће бити зла зима и година, а ако је ноге опружила, кажу да ће бити добра и зима и година - забележио је Вук Стефановић Караџић.

Исцељитељска моћ моштију

Вековима уназад, за место где су почивале часне мошти светога Луке прочуло се због исцељивања која су се збивала над њима.

Прочитајте још: Свети КЛИН из Христове руке и данас ЛЕЧИ БОЛЕСНЕ

Исцељивање од болести очију карактеристично је за ове свете мошти. Цар Константин наредио је да се пренесу у престоницу, у храм светих Апостола. У време преношења ових светих моштију од обале морске у свети храм, догодило се једно велико чудо.

Прочитајте још: Тражите је на ПОГРЕШНОМ месту! Вељко тврди да се АТЛАНТИДА налази на дну ДУНАВА, поседује и ДОКАЗЕ

Неки евнух Анатолије, на служби у царском двору, беше дуго болестан од неизлечиве болести. Када је чуо да се у град уносе свете мошти светога Луке, он се молио светом апостолу и евангелисти за исцељење. Једва уставши са постеље он нареди да га воде у сусрет ковчегу са моштима светога Луке. А када га доведоше до ковчега, он се поклони светим моштима и с вером се дотаче кивота, и тог часа доби потпуно исцељење и постаде савршено здрав.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas