Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Ide LUKA, eto vuka! Danas slavimo SVETOG LUKU, a evo koje BOLESTI leči ovaj svetac

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave veliki praznik posvećen Svetom Luki, apostolu, jevanđelisti i prvom ikonopiscu, koji se smatra osnivačem ikonografije.

1604094408_sveti-luka.jpg
Foto: SPC
Oglas

Pravoslavni Srbi širom sveta danas slave Lučindan, krsnu slavu posvećenu Svetom apostolu Luki, prvom ikonopiscu i zaštitniku medicinara i farmaceuta, bolnica i apoteka, lekara i bolesnika.

U spisima na starogrčkom i crkvenoslovenskom jeziku Sveti Luka se opisuje kao „pouzdani lekar duše i tela“. Poznato je da je lečio besplatno, a veruje se i da njegove mošti imaju isceliteljsku moć.

Pročitajte još: Znate li zašto je manastir ŽIČA CRVENE boje? Mi imamo odgovor!

Smatra se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu, a poznata je „ikona u ikoni“ koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikonu Bogorodice koju svetitelj oslikava.

Pročitajte još: "Kakvo je ovo čudovište?" Ova fotografija izazvala je bes ljubitelja PICE (FOTO)

Sveti Petar Cetinjski
Istog dana slavi se i Sveti Petar Cetinjski, mitropolit crnogorski, koji je rođen 1749. godine u NJegušima. Zamonašio se u dvanaestoj godini, a 1782. godine postao je mitropolit i vladar crnogorski. Tokom vladavine, mirio je zavađena plemena i branio zemlju od osvajača. Proslavio se pobedom nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Bio je vladar Crne Gore, a kao monah je živeo u skromnoj keliji sve do smrti 31. oktobra 1830. godine. NJegove mošti se nalaze u manastiru na Cetinju.

NJegove mošti se čuvaju u Carigradu, a smatra se da stopalo Svetog Luke koje se čuva u jednom manastiru u Crnoj Gori leči bolesti očiju.

Narodni običaji na današnji dan

Na današnji dan običaj je da se puštaju ovnovi da skaču na ovce, a čobanima se daje svečana i bolja užina ili im se nose pite, koje u Hercegovini zovu pazarice. Kada se primeti da ovca "zateže", kažu da će biti teška zima. Ako ovce lakše primaju ovnove, veruje se da će proleće ranije doći. 

Pročitajte još: Baka heroj: U 99-oj godini pobedila koronu i vratila se igranju igrica

U Hercegovini postoji običaj da domaćin na selu porani na Lučindan, i da pogleda u tor, da vidi kako stoka leži. Veruje se da ako leži podvijenih nogu, biće „zla zima i godina“, a ako je opružila noge, biće blaga zima i rodna godina.

Pročitajte još: Manastir Kumanica krije NAJVEĆU SRPSKU TAJNU: Mošti Svetog Save NISU SPALJENE?!

Srbiji se na Svetog Luku koncima opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku.

U narodu postoje i izreke „Ide Luka, eto vuka“ ili „Sveti Luka, sneg do kuka“, jer nastupa zima kada se vukovi približavaju selima. U Crnoj Gori se veruje da je nebeska duga pojas Svetog Luke.

Veruje se i da se posle obeležavanja praznika posvećenog Svetom Luki valja nadati rđavom vremenu.

Pročitajte još: Pismo MASONA koje se PREPRIČAVA: Isprovociraćemo socijalnu KATAKLIZMU i otvoriti vrata LUCIFERU

Foto: SPC

- U Hercegovini, na Lučindan, domaćin porani u tor da vidi kako stoka toga jutra leži: ako je podvila noge poda se, kažu da će biti zla zima i godina, a ako je noge opružila, kažu da će biti dobra i zima i godina - zabeležio je Vuk Stefanović Karadžić.

Isceljiteljska moć moštiju

Vekovima unazad, za mesto gde su počivale časne mošti svetoga Luke pročulo se zbog isceljivanja koja su se zbivala nad njima.

Pročitajte još: Sveti KLIN iz Hristove ruke i danas LEČI BOLESNE

Isceljivanje od bolesti očiju karakteristično je za ove svete mošti. Car Konstantin naredio je da se prenesu u prestonicu, u hram svetih Apostola. U vreme prenošenja ovih svetih moštiju od obale morske u sveti hram, dogodilo se jedno veliko čudo.

Pročitajte još: Tražite je na POGREŠNOM mestu! Veljko tvrdi da se ATLANTIDA nalazi na dnu DUNAVA, poseduje i DOKAZE

Neki evnuh Anatolije, na službi u carskom dvoru, beše dugo bolestan od neizlečive bolesti. Kada je čuo da se u grad unose svete mošti svetoga Luke, on se molio svetom apostolu i evangelisti za isceljenje. Jedva ustavši sa postelje on naredi da ga vode u susret kovčegu sa moštima svetoga Luke. A kada ga dovedoše do kovčega, on se pokloni svetim moštima i s verom se dotače kivota, i tog časa dobi potpuno isceljenje i postade savršeno zdrav.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas