Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"ИНТЕРНЕТ МОЛИТВЕ" СУ ИЗУЗЕТНО ОПАСНЕ! Свештеник открива како их препознати

Православне молитве су дубоко укорењен део хришћанске традиције, пружајући верницима средство за изражавање вере и тражење Божје помоћи. Међутим, у дигиталном добу, интернет је постао простор за ширење лажних православних молитава које могу завести неупућене вернике. Лажне молитве могу потицати од неовлашћених појединаца или неправославних група.

1703063584_481c663acf1bdbdeeefc2ed930b4c46cb91e949a.jpg
Фото: Новости архива
Oglas

Верници треба да обрате пажњу на изворе молитава на интернету и да користе проверене ресурсе. Праве православне молитве имају дубоке корене у богослужењу и представљају изражавање дубоке духовности верника. Те молитве су често део богослужења и црквене традиције. Верници се уче овим молитвама кроз црквено учење и духовно вођство. Неки од најпознатијих православних молитава укључују "Оче наш", "Богородице Ђево", "Анђеоски чин" и многе друге.

С друге стране, лажне православне молитве могу бити производ неовлашћених појединаца који се покушавају представити као верски ауторитети или чак стварање од стране неправославних група које немају везе с православном црквом. Ове молитве често нису у складу с традиционалним учењем цркве и могу укључивати нетачне или искривљене верске текстове.

Треба обратити пажњу на изворе православних молитава које користе, посебно када су у питању ресурси на интернету. Препоручљиво је користити молитвенике и ресурсе које одобрава православна црква или који су проверени од стране верске заједнице. Проучавање православне традиције уз помоћ локалних црквених ауторитета или свештенства може помоћи верницима да развију дубље разумевање православних молитава и избегну потенцијалне заблуде.

Укратко, правилно разумевање православних молитава захтева пажљиво проучавање црквене традиције и поуздане изворе. Верници требају бити свесни потенцијалних лажних православних молитава на интернету и усмерити своју духовну праксу према провереним и традиционалним молитвама које су у складу с православним учењем.

Једна забринута верница поделила је своје искуство са лажном молитвом која се ширила друштвеним мрежама у виду ланчане поруке, а коју је њој послала рођака уз образложење да је то јака молитва и да треба да је проследи даље. 

Молитва је гласила овако: "Боже, уђу и моју кућу и одузми све моје бриге и болести, лечи и бдиј надамном и мојом породицим, у Божије име. Амин"

Протојереј-ставрофор Душан Колунџић је верниу упозорио да се ради о лажној моливи и упутио јој следеће образложење:

- Молитва, коју си добила и начин на који треба да је шаљеш даље, нема ни хришћански, ни црквенообредни карактер. Чак би могао да кажем, да је молитва безобразна и богохулна.

- Хришћани никада у молитви не наређују Богу шта Он треба да уради за њих, као што је овде случај (Боже, уђу у моју кућу и одузми све моје бриге и болести (без и најмањег мога труда), лечи и бдиј надамном и мојом породицом (као плаћени лекар и полицајац), у име Божије (Боже… у име Божје! ! ! ). У Молитви Господњој, коју нам је подарио сам Господ Исус Христос (а не неки шарлатан), ти говориш: 'Оче наш… да буде воља Твоја…', дакле предајеш свој живот у руке Божије, не наређујеш Му да уђе у твоју кућу, већ да по свом нахођењу посети душу твоју, онако како је и рекао: 'Ево стојим на вратима и куцам; ако ко чује глас мој и отвори врата, ући ћу к њему и вечераћу с њим и он са мном' (Откривење 3, 20).

- Драга сестро, ти свакако имаш православни молитвеник у својој кући, из кога читаш молитве (дневне, вечерње и у свакој потреби) и нема потребе да ти неко натура сумњиве (како ти рођака рече 'јаке') молитве. Не постоје јаке и слабе молитве. Постоји јака и слаба вера, којом се молитве упућују Богу. А Христос је често говорио онима који су га за нешто молили: 'Иди, и како си вјеровао нека ти буде!' (Матеј 8, 13).

- Дакле, испуњење наших молитава највише зависи од јачине наше вере, којом упућујемо молитву Господу. Ову молитву не шаљи никоме. Немој да православне Хришћане доводиш у искушење и да и они, као и ти, упадну у недоумицу, шта да раде. Слободно баци тај безвредни папир и моли се Богу онако како Христос то од тебе захтева (Молитва господња: Оче наш…) и молитвама, које Црква прописује и које штампа у својим молитвеницима. И моли се са чврстом вером у помоћ Божју, али увек наглашавај: 'Да буде воља Твоја (Боже), јер зна Отац ваш шта вам треба прије но што заиштете од њега' (Матеј 6, 8).

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas