Oglas
· · Komentari: 0

"INTERNET MOLITVE" SU IZUZETNO OPASNE! Sveštenik otkriva kako ih prepoznati

Pravoslavne molitve su duboko ukorenjen deo hrišćanske tradicije, pružajući vernicima sredstvo za izražavanje vere i traženje Božje pomoći. Međutim, u digitalnom dobu, internet je postao prostor za širenje lažnih pravoslavnih molitava koje mogu zavesti neupućene vernike. Lažne molitve mogu poticati od neovlašćenih pojedinaca ili nepravoslavnih grupa.

1703063584_481c663acf1bdbdeeefc2ed930b4c46cb91e949a.jpg
Foto: Novosti arhiva
Oglas

Vernici treba da obrate pažnju na izvore molitava na internetu i da koriste proverene resurse. Prave pravoslavne molitve imaju duboke korene u bogosluženju i predstavljaju izražavanje duboke duhovnosti vernika. Te molitve su često deo bogosluženja i crkvene tradicije. Vernici se uče ovim molitvama kroz crkveno učenje i duhovno vođstvo. Neki od najpoznatijih pravoslavnih molitava uključuju "Oče naš", "Bogorodice Đevo", "Anđeoski čin" i mnoge druge.

S druge strane, lažne pravoslavne molitve mogu biti proizvod neovlašćenih pojedinaca koji se pokušavaju predstaviti kao verski autoriteti ili čak stvaranje od strane nepravoslavnih grupa koje nemaju veze s pravoslavnom crkvom. Ove molitve često nisu u skladu s tradicionalnim učenjem crkve i mogu uključivati netačne ili iskrivljene verske tekstove.

Treba obratiti pažnju na izvore pravoslavnih molitava koje koriste, posebno kada su u pitanju resursi na internetu. Preporučljivo je koristiti molitvenike i resurse koje odobrava pravoslavna crkva ili koji su provereni od strane verske zajednice. Proučavanje pravoslavne tradicije uz pomoć lokalnih crkvenih autoriteta ili sveštenstva može pomoći vernicima da razviju dublje razumevanje pravoslavnih molitava i izbegnu potencijalne zablude.

Ukratko, pravilno razumevanje pravoslavnih molitava zahteva pažljivo proučavanje crkvene tradicije i pouzdane izvore. Vernici trebaju biti svesni potencijalnih lažnih pravoslavnih molitava na internetu i usmeriti svoju duhovnu praksu prema proverenim i tradicionalnim molitvama koje su u skladu s pravoslavnim učenjem.

Jedna zabrinuta vernica podelila je svoje iskustvo sa lažnom molitvom koja se širila društvenim mrežama u vidu lančane poruke, a koju je njoj poslala rođaka uz obrazloženje da je to jaka molitva i da treba da je prosledi dalje. 

Molitva je glasila ovako: "Bože, uđu i moju kuću i oduzmi sve moje brige i bolesti, leči i bdij nadamnom i mojom porodicim, u Božije ime. Amin"

Protojerej-stavrofor Dušan Kolundžić je verniu upozorio da se radi o lažnoj molivi i uputio joj sledeće obrazloženje:

- Molitva, koju si dobila i način na koji treba da je šalješ dalje, nema ni hrišćanski, ni crkvenoobredni karakter. Čak bi mogao da kažem, da je molitva bezobrazna i bogohulna.

- Hrišćani nikada u molitvi ne naređuju Bogu šta On treba da uradi za njih, kao što je ovde slučaj (Bože, uđu u moju kuću i oduzmi sve moje brige i bolesti (bez i najmanjeg moga truda), leči i bdij nadamnom i mojom porodicom (kao plaćeni lekar i policajac), u ime Božije (Bože… u ime Božje! ! ! ). U Molitvi Gospodnjoj, koju nam je podario sam Gospod Isus Hristos (a ne neki šarlatan), ti govoriš: 'Oče naš… da bude volja Tvoja…', dakle predaješ svoj život u ruke Božije, ne naređuješ Mu da uđe u tvoju kuću, već da po svom nahođenju poseti dušu tvoju, onako kako je i rekao: 'Evo stojim na vratima i kucam; ako ko čuje glas moj i otvori vrata, ući ću k njemu i večeraću s njim i on sa mnom' (Otkrivenje 3, 20).

- Draga sestro, ti svakako imaš pravoslavni molitvenik u svojoj kući, iz koga čitaš molitve (dnevne, večernje i u svakoj potrebi) i nema potrebe da ti neko natura sumnjive (kako ti rođaka reče 'jake') molitve. Ne postoje jake i slabe molitve. Postoji jaka i slaba vera, kojom se molitve upućuju Bogu. A Hristos je često govorio onima koji su ga za nešto molili: 'Idi, i kako si vjerovao neka ti bude!' (Matej 8, 13).

- Dakle, ispunjenje naših molitava najviše zavisi od jačine naše vere, kojom upućujemo molitvu Gospodu. Ovu molitvu ne šalji nikome. Nemoj da pravoslavne Hrišćane dovodiš u iskušenje i da i oni, kao i ti, upadnu u nedoumicu, šta da rade. Slobodno baci taj bezvredni papir i moli se Bogu onako kako Hristos to od tebe zahteva (Molitva gospodnja: Oče naš…) i molitvama, koje Crkva propisuje i koje štampa u svojim molitvenicima. I moli se sa čvrstom verom u pomoć Božju, ali uvek naglašavaj: 'Da bude volja Tvoja (Bože), jer zna Otac vaš šta vam treba prije no što zaištete od njega' (Matej 6, 8).

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas