Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Колико можете пити, а да не претерате? Ово су НОВОГОДИШЊА УПУТСТВА

Колико можете пити, како научити да контролишете порције и која правила се придржавати како не бисте изгубили снагу ни 1. јануара?

1672439867_865ad30a7422e79d3f34ab90c299acaa3ce6e361.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Још током 80-их година двадесетог века, Британци су смислили веома згодан систем - мерење алкохола у јединицама. Једна јединица је једнака 10 милилитара (8 г) чистог алкохола. Управо ту количину тело релативно здраве одрасле особе може да преради без последица за сат времена. То јест, након отприлике сат времена, у људској крви ће бити или врло мало алкохола, или уопште неће бити - зависи од индивидуалних карактеристика метаболизма.

Прочитајте још: ГОДИШЊИ КИНЕСКИ ХОРОСКОП: Погледајте шта вам звезде доносе 2023. године

Број јединица у пићу зависи од његове запремине и јачине. Светска здравствена организација (СЗО) препоручује да не прелази 14 јединица алкохола недељно - ове препоруке се односе и на мушкарце и на жене. Колико је 14 јединица алкохола? На пример, то може бити 10 чаша вина од 125 милилитара или 7 кригли пива од 500 милилитара. СЗО каже да је пијење једне чаше вина или једне чаше пива дневно безбедно.

Не штедите на квалитету

Изаберите пиће из највишег ценовног ранга који можете приуштити. Прво, то је одређена гаранција квалитета. Друго, одмах ограничавате јачину звука.

Никада не пијте "хемијска" пића

Једном заувек се сложите са собом да морате искључити готове алкохолне коктеле: они садрже огромну количину хемијских адитива и шећера. Најштетнији од њих су они који садрже и енергију. Друге неприхватљиве опције: ликери (посебно неприродно светлих боја), винска пића, пивска пића са аромом и укусом било чега.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Једна јединица алкохола је једна чаша воде

Алкохолна пића брзо уклањају течност из тела, изазивајући дехидрацију. Због тога је веома важно пити воду. Настојте да попијете једну чашу чисте воде за сваку порцију алкохола.

Ужина је битна

Ако ћете пити алкохол, обавезно једите. Ово посебно важи за празнике и гозбе: ни у ком случају не долазите на забаву гладни. Они који прате фигуру често покушавају да „уштеде” калорије и не једу ништа ујутру ако знају да ће увече бити гозба. Ово је велика грешка. Прво, овај приступ није погодан ни за одржавање тежине: веома гладна особа не може да се контролише, једе све заредом и као резултат тога апсорбује много више калорија. Друго, алкохол попијен на празан стомак изазива тешку и брзу интоксикацију. Мало је вероватно да је то ефекат који бисте желели да постигнете.

Прочитајте још: Не знате шта да гледате? Предлажемо вам: ТОП 10 ФИЛМОВА ЗА НОВОГОДИШЊЕ И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ

Не мешајте пића!

Често се чују спорови о томе шта је боље - подићи или снизити степен. Дакле, најбоље је пити само једно пиће током целе вечери. Одлучите се на почетку гозбе и не одступајте од своје одлуке! Покушајте да избегавате алкохолне коктеле. Да, укусни су и изгледају лако. Али скоро сваки коктел има слатке састојке, а комбинација алкохола и шећера је веома тежак терет за тело. Да не помињемо чињеницу да у једном коктелу калорија може бити колико и у великом комаду торте. На пример, у популарној јагоди Маргарити има их око 300. Бирајте само чиста пића.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas