Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ТРЖИШТЕ РАДА

КОНАЧНО лепе вести за ЗАПОСЛЕНЕ У СРБИЈИ: Стари годишњи одмор можете користити и у 2022. години!

Ипак најмање две радне недеље, према препорукама, требало би искористити без прекида

1613680246_posao.png
Фото: Pixabay
Oglas

У условима ослбаљене привреде услед светске пандемије корона вируса, мало ко је размишљао о годишњим одоморима и слободним данима. Ово је резултирало податком да је у појединим компанијама сада актуелно преговарање и реорганизација због слободних дана и заосталих одмора.

Закључком се продужавају рокови прописани Законом о раду за коришћење годишњег одмора запосленима који због објективних околности насталих услед епидемије заразне болести ЦОВИД-19 нису били у могућности да искористе припадајући годишњи одмор...

Како би ситуација са заосталим слободним данима била решена, Влада Србије донела је Закључак, којим препоручује свим послодавцима на територији Србије да запосленима који нису искористили све дане годишњег одмора за прошлу годину омогуће да тај одмор започну и искористе у 2021. години.

Прочитајте још: "Говоре ми сам превише лепа да се бавим ОВИМ послом": Ова девојка је права лепотица са НЕСВАКИДАШЊИМ занимањем! (ФОТО)

Наиме, запосленима који нису искористили припадајући годишњи одмор за 2020. годину због природе посла у ванредним околностима услед епидемије заразне болести COVID-19 или због привремене спречености за рад услед обољења од заразне болести COVID-19 или због одређивања изолације/кућне изолације у складу са законом, послодавци треба да омогуће да тај одмор започну и искористе у 2021. години или да први део у трајању од најмање две радне недеље непрекидно искористе закључно са 31. децембром 2021. године, а преостали део закључно са 30. јуном 2022. године, наводи се у Закључку.

Прочитајте још: Др Мирјана Митровић каже да модрице нису реткост, али су опасне ако на телу имате и ОВЕ симптоме

Закључком се продужавају рокови прописани Законом о раду за коришћење годишњег одмора запосленима који због објективних околности насталих услед епидемије заразне болести ЦОВИД-19 нису били у могућности да искористе припадајући годишњи одмор за 2020. годину и део годишњег одмора за 2019. годину.

Прочитајте још: Скакавац уместо ћевапа (ФОТО)

Висина плата непромењена
Ипак, како наводе српски медији о одмору одлучује послодавац у договору са запосленим.За време коришћења годишњег одмора запослени остварује право на накнаду зараде у висини просечне зараде у претходних 12 месеци, у складу са општим актом и уговором о раду.

- То се односи на запослене који због природе посла у ванредним околностима услед епидемије заразне болести ЦОВИД-19, због привремене спречености за рад услед обољења од заразне болести ЦОВИД-19 или због одређивања изолације/кућне изолације у складу са законом нису искористили припадајући годишњи одмор за 2020. годину и/или део годишњег одмора из 2019. године до краја 2020. године - објаснили су порталу Телеграф из Министарства за рад.

Овим закључком је стављен ван снаге Закључак Владе Републике Србије од 15. децембра 2020. године, који се односио само на продужење коришћења годишњег одмора за одређене категорије запослених у установама у области социјалне и здравствене заштите и Министарству здравља.

Прочитајте још: Расте популарност ВРЕЋЕ ЗА БИВАК

Осим договора послодавца и радника, мора да се поштује и слово закона, а он каже одредбу да запослени не може да се одрекне права на годишњи одмор, нити му се то право може ускратити или заменити новчаном накнадом, осим у случају престанка радног односа у складу са овим законом.

Право на жалбу

Уколико запослени сматра да су његова права из радног односа повређена, може се обратити надлежној инспекцији.

Прочитајте још: Зашто ПРАЗИЛУК треба да уврстимо у исхрану? Био је цењен још код СТАРИХ ЕГИПЋАНА

За град Београд, уколико је разлог обраћања смањење плате и друге појединости у вези са радним односима, запослени може да се обрати на број 011/2602 – 593, док је за приговоре у вези са кршењем прописаних мера безбедности и здравља на раду број 011/2606 – 555.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas