· · Komentara: 0
Preživljavanje

Skakavac umesto ćevapa (FOTO)

Ne jenjava interesovanje za praktičnu nastavu o nabavljanju i pripremi hrane u prirodi i to ne samo među preperima

1604394897_ishrana.jpg
ishrana - foto: Dragan Šaponjić

Među laicima često kruže netačne, a ponekad i opasne informacije o osnovnim pravilima ishrane u prirodi, prečišćavanju vode, bezbednosnim procedurama, vrstama improvizovanih skloništa, paljenju i održavanju vatre i signalizaciji.  

Lov na skakavce po livadi, foto: Dragan Šaponjić

Pročitajte još: SVETI GRAL među opremom za boravak u divljini

Mnogi bivši specijalci kod nas i u svetu održavaju seminare i kurseve o preživljavanju ili osnivaju kampove za zainteresovane ljude različitog uzrasta. Polaznici su uglavnom planinari, snou-borderi, mauntan bajkeri i preperi, a pre nekoliko godina u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri i - moj sin, tada osmogodišnjak, koji je krajnje ozbiljno i uspešno savladao nastavne teme.  

Alternativni izvori hrane 

Bobice praskavca, divlje jabuke i orasi su „vitaminska bomba“, foto: Dragan Šaponjić

Neke vrste hrane predstavljaju čvrsto ukorenjen tabu. Zato se dešavalo da tokom brojnih pustošenja na ovim prostorima, ljudi umiru od gladi, kuvaju kožu opanaka i jedu koru sa drveća, a da im čak ni na pamet ne padne da probaju žabu ili puža. 

Čorba od zeleniša u kotliću, a žablji bataci na tiganju, foto: Dragan Šaponjić

U nabavljanje hrane treba poći rano, a osim jestivog bilja, divljeg voća i pečuraka valja sakupiti i puževe, uloviti skakavce, žabe i gmizavce. Najsigurnije je ubrati poznato voće – divlje kupine, borovnice, maline, jagode, šljive, dok su divlje jabuke prilično opore ali jestive, a kada si gladan...  

Ekonomičan način za nabavku mesa je lov na žabe, foto: Dragan Šaponjić

Najrizičnije je sakupljati pečurke, ukoliko niste baš vrstan poznavalac tematike. Jer, sporadično pohađanje osnovnih kurseva za preživljavanje neće vam pružiti obimno znanje iz te oblasti. Ukoliko volite da šetate kroz šumu i po livadama, učlanite se u lokalno udruženje sakupljača gljiva, koji će vas mnogo čemu naučiti. 

Pročitajte još: Kako da PRIKUPLJENU VODU pretvorite u PIJAĆU?

I zmije su jestive, foto: Dragan Šaponjić

Međutim, prženi skakavci, žablji bataci i pripremanje zmije nekome može biti nesavladiva prepreka. To je, između ostalog i uticaj sredine u kojoj smo odrasli, gde svesno ili nesvesno i dalje postoje snažne predrasude.  

Dragan Šaponjić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.