Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Корејска филозофија СРЕЋНОГ ЖИВОТА: Доноси трајно благостање

Ево Корејанци проналазе трајну срећу у животу

1670061331_Foto-Shutterstock-koreja.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Срећа је трагање, пут кроз живот којим скоро свако жели да корача. Постоје разни тренуци, околности и догађаји који нас чине срећним, али како да будемо срећни, без претварања, у скоро сваком тренутку? Чак и када нам се не догађа нешто значајно, већ се дан одвија по уобичајеној рутини, можемо бити срећни и радостни. Баш томе нас учи корејска филозофија живота "Сохwакхаенг".

Овај принцип среће постао је популаран на друштвеним мрежама, прецизније - Сохwакхаенг представља онлајн тренд међу корејском омладином која је уморна за сталним трагањем за срећом и успесима. Уместо да буду опседнути проналажењем среће кроз своју каријеру, везе или материјалну имовину, корејски млади људи одлучили су да траже срећу у малим стварима.

Прочитајте још: Први утисак о некоме важнији је него што мислимо: Пет ствари можемо закључити о саговорнику у ПРВИХ 10 СЕКУНДИ

У грубом преводу Сохwакхаенг значи "мала, али извесна срећа". Говори о тражењу среће у малим стварима које постоје у садашњем тренутку, без обзира на то колико је будућност неизвесна. Овде фокус није на интензитету осећаја среће, већ на извесности тог осећања, без обзира на то колико је срећа мала или кратка.

Када вежбате нови корејски метод среће, можете пронаћи "дефинитивну срећу" у свакодневним, једноставним искуствима за која можда чак не сматрате да су јединствено пријатна. На пример, испијање шољице топле кафе ујутру и уживање у тренутку мира пре него што се појаве изазови дана. Сохwакхаенг корејскафилозофија такође укључује елемент захвалности, јер нас учи како да ценимо мале ствари које узимамо здраво за готово.

Ову корејску филозофију првобитно је увео јапански писац ХарукиМураками у једном свом есеју истакао да се срећа може наћи било где и свуда, под условом да научимо да управљамо нашим емоцијама, очекивањима и потребама да се осећамо неизмерно срећно. Сохwакхаенг нам омогућава да ценимо мале дарове свакодневногживота изнад новца, пажње, секса, успеха итд.

У свом писању, Харуки Мураками објашњава да се срећа може стећи из свакодневних и малих ствари као што су:

Куповина нове одеће
Једење свеже печеног хлеба
Одлазак на трчање ујутру
Уживање у друштву и проналажење блаженства у самоћи
Уживање у пријатној промени времена
Читање добре књиге
Слушање опуштајуће музике након дугог, напорног дана
Спавање сат времена дуже недељом
Загрљај некога кога волиш
Конзумирање добре чоколаде
Дуг и опуштајући топли туш
Играње са кућним љубимцима или животињама
Уживање у тренутку задовољства након напорног тренинга
Размишљате о срећним успоменама из прошлости
Гледање нове серије или филма и схватање да је то нови фаворит
Провођење времена са својом породицом, пријатељима и вољеним особама
Радити глупе ствари без разлога
Испробавати нови рецепт и открићете да је заиста доброг укуса
Удисање свежег, чистог ваздуха након кише
Одвојите време да радите оно што волите
Састанак са партнером, пријатељем или чак самим собом
Одлазак у кревет раније

Иако ове свакодневне ствари и искуства већини нас могу изгледати непривлачно и безначајно, према овој корејскојфилозофији, ове "ситнице" могу да нам подигну расположење, изграде позитивнеемоције и учине нас много срећнијим у животу.

Како пронаћи срећу са Сохwакхаенг корејском филозофијом:

1. Успорите и паузирајте - Уместо да журите кроз ствари како бисте раније стигли до циља, а да не морате да се носите са свим хаосом и драмом, научите да паузирате и уживате у искуству.

2. Вежбајте миндфулнесс - Живите у садашњем тренутку. Не у прошлости. Не у будућности. Већ САДА. Мидфулнесс је свест о садашњем тренутку и може нас инспирисати да уживамо у малим стварим.

3. Вежбајте захвалност - Једна од основних пракси потребних за уживање у малим тренуцима живота је захвалност за мале ствари у вашем животу. Најједноставнији начин да то урадите је да водите дневник захвалности и запишете све на чему сте захвални .

4. Покушајте да се пробудите само 15 минута раније од уобичајеног времена јер ћете ујутро имати више времена за себе и нећете морати да журите.

5. Идите у шетњу природом или у ваш локални парк и будите свесни свог окружења. Посматрајте време, осетите ветар, фокусирајте се на птице и животиње и дозволите својој интуицији да вас води.

6. Идентификујте мале ствари које вас чине срећним , као што је ваша омиљена храна, вежбање или опуштање у недељу поподне, и цените те тренутке.

7. Разговарајте са неким коме верујете и коме вам је стало, поделите оно што вам је на уму и слушајте га без икаквог осуђивања. Усредсредите се на изградњу емоционалне везе са њима.

8. Гледајте у звезде јер вам посматрање звезда може помоћи да схватите колико смо безначајни у пространству свемира и универзума. Ова спознаја може да вас натера да живот схватите мање озбиљно и да уживате у тренуцима мале, али извесне среће.

9. Одвојите се од технологије и ограничите коришћене друштвених мрежа . Када престанете да гледате у телефон све време, можете да приметите сву лепоту природе око себе.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas