Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КОРИСТЕ ЖИВОТНЕ ЛЕКЦИЈЕ: Четири савета чувеног ЕПИКУРА која вам могу помоћи да се снађете у лавиринту живота

Корисне лекције грчког филозофа које вам могу помоћи

1707926740_Foto-Shutterstock-sreca.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Сви тежимо срећи, али је тешко да је спознамо и разумемо. Како да знате да ли вам начин на који живите заиста доноси радост или само пролазите кроз живот.

Одвојили смо 4 лекције о срећи од познатог старогрчког филозофа Епикура које би вам могле помоћи да се снађете у лавиринту живота. 

1) Пронађите задовољство у једноставним стварима

Епикур је био велики верник у моћ једноставних задовољстава. Он је тврдио да права радост не долази од луксуза или амбициозних потрага, већ од малих, свакодневних радости које се често занемарују.

Да ли сте неко ко увек јури за следећом великом ствари, никада не престаје да цени оно што већ има? Да ли вас заокупља потрага за богатством, статусом или моћи?

Ако је тако, можда је време да застанете и поново се повежете са једноставним задовољствима у животу . Уживајте у топлини јутарње кафе, у смеху вољене особе или у миру тихог тренутка за себе.Можда ћете открити да ови мали тренуци доносе више радости него што би било које грандиозно достигнуће икада могло.

2) Цените пријатељства

Епикур је веома ценио пријатељства, сматрајући их једним од највећих извора радости и испуњења. Запитајте се, када сте последњи пут били истински повезани са пријатељем?

Да ли сте неговали своје односе, или су они заузели позадину у ужурбаности вашег живота?Ако сте занемаривали пријатељства, можда је време да поново размислите о својим приоритетима.

Епикур је веровао да су јаки односи подршке кључни за нашу срећу. Они нам пружају осећај припадности, помажу нам у тешким временима и појачавају нашу радост у добрим временима. 

Дакле, одвојите време за своје пријатељепоново се повежите са старим пријатељем или продубите постојеће пријатељство. 

3) Живите скромно

Епикур је истицао важност скромног начина живота, а занимљиво је да се са њим слаже и савремена психологија. Примећено је да изнад одређеног прага, повећано богатство не мора да значи већу срећу.

Размислите о сопственом начину живота. Да ли стално тежите више, а никада нисте задовољни оним што имате? Да ли вас ваша потрага за материјалним добрима често чини исцрпљеним него испуњеним?

Ако вам ово одговара, размислите о усвајању скромнијег начина живота. Епикур је веровао да смањењем наших жеља и потреба можемо постићи стање „атараксије” или непомућеног мира. Пронађите задовољство у ономе што имате уместо да стално жудите за више. Можда ћете открити да ова промена доноси неочекивани осећај мира и радости у ваш живот.

4) Суочите се са сопственим страховима

Епикур је сматрао да је живот у страху веома мучан. Веровао је да су многи наши страхови засновани на лажним веровањима или неспоразумима, и решавањем ових погрешних схватања можемо се ослободити њиховог притиска, поручују са сајта Хацк Спирит. 

Размислите о сопственим страховима. Да ли они диктирају ваше изборе? Да ли сте парализовани, неспособни да напредујете због њих? Ако ово звучи као ви, време је да се суочите са тим страховима. Неће бити лако, а можда чак и непријатно. Али запамтите, раст се често дешава изван зоне комфора.

Почните тако што ћете идентификовати своје страхове. Разумите их. Изазовите их. Можете се спотакнути, можда чак и пасти, али не дозволите да вас то спречи. Радост превазилажења страха је неупоредива и може вас одвести ка слободнијем и испуњенијем животу.

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas