Oglas
· · Komentari: 0

KORISTE ŽIVOTNE LEKCIJE: Četiri saveta čuvenog EPIKURA koja vam mogu pomoći da se snađete u lavirintu života

Korisne lekcije grčkog filozofa koje vam mogu pomoći

1707926740_Foto-Shutterstock-sreca.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Svi težimo sreći, ali je teško da je spoznamo i razumemo. Kako da znate da li vam način na koji živite zaista donosi radost ili samo prolazite kroz život.

Odvojili smo 4 lekcije o sreći od poznatog starogrčkog filozofa Epikura koje bi vam mogle pomoći da se snađete u lavirintu života. 

1) Pronađite zadovoljstvo u jednostavnim stvarima

Epikur je bio veliki vernik u moć jednostavnih zadovoljstava. On je tvrdio da prava radost ne dolazi od luksuza ili ambicioznih potraga, već od malih, svakodnevnih radosti koje se često zanemaruju.

Da li ste neko ko uvek juri za sledećom velikom stvari, nikada ne prestaje da ceni ono što već ima? Da li vas zaokuplja potraga za bogatstvom, statusom ili moći?

Ako je tako, možda je vreme da zastanete i ponovo se povežete sa jednostavnim zadovoljstvima u životu . Uživajte u toplini jutarnje kafe, u smehu voljene osobe ili u miru tihog trenutka za sebe.Možda ćete otkriti da ovi mali trenuci donose više radosti nego što bi bilo koje grandiozno dostignuće ikada moglo.

2) Cenite prijateljstva

Epikur je veoma cenio prijateljstva, smatrajući ih jednim od najvećih izvora radosti i ispunjenja. Zapitajte se, kada ste poslednji put bili istinski povezani sa prijateljem?

Da li ste negovali svoje odnose, ili su oni zauzeli pozadinu u užurbanosti vašeg života?Ako ste zanemarivali prijateljstva, možda je vreme da ponovo razmislite o svojim prioritetima.

Epikur je verovao da su jaki odnosi podrške ključni za našu sreću. Oni nam pružaju osećaj pripadnosti, pomažu nam u teškim vremenima i pojačavaju našu radost u dobrim vremenima. 

Dakle, odvojite vreme za svoje prijateljeponovo se povežite sa starim prijateljem ili produbite postojeće prijateljstvo. 

3) Živite skromno

Epikur je isticao važnost skromnog načina života, a zanimljivo je da se sa njim slaže i savremena psihologija. Primećeno je da iznad određenog praga, povećano bogatstvo ne mora da znači veću sreću.

Razmislite o sopstvenom načinu života. Da li stalno težite više, a nikada niste zadovoljni onim što imate? Da li vas vaša potraga za materijalnim dobrima često čini iscrpljenim nego ispunjenim?

Ako vam ovo odgovara, razmislite o usvajanju skromnijeg načina života. Epikur je verovao da smanjenjem naših želja i potreba možemo postići stanje „ataraksije” ili nepomućenog mira. Pronađite zadovoljstvo u onome što imate umesto da stalno žudite za više. Možda ćete otkriti da ova promena donosi neočekivani osećaj mira i radosti u vaš život.

4) Suočite se sa sopstvenim strahovima

Epikur je smatrao da je život u strahu veoma mučan. Verovao je da su mnogi naši strahovi zasnovani na lažnim verovanjima ili nesporazumima, i rešavanjem ovih pogrešnih shvatanja možemo se osloboditi njihovog pritiska, poručuju sa sajta Hack Spirit. 

Razmislite o sopstvenim strahovima. Da li oni diktiraju vaše izbore? Da li ste paralizovani, nesposobni da napredujete zbog njih? Ako ovo zvuči kao vi, vreme je da se suočite sa tim strahovima. Neće biti lako, a možda čak i neprijatno. Ali zapamtite, rast se često dešava izvan zone komfora.

Počnite tako što ćete identifikovati svoje strahove. Razumite ih. Izazovite ih. Možete se spotaknuti, možda čak i pasti, ali ne dozvolite da vas to spreči. Radost prevazilaženja straha je neuporediva i može vas odvesti ka slobodnijem i ispunjenijem životu.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas