· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Мајке Српкиње, данас НЕ ЈЕДИТЕ ЈАБУКЕ! Ево које још обичаје на ПЕТРОВДАН морате испоштовати

Петровдан је празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу, најближим ученицима Исуса Христа који им је поделио посебне улоге те се за данашњи дан везују многобројни обичаји и веровања

1594425470_Depositphotos_118676544_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos

Српска православна црква данас прославља Петровдан, један од 15 највећих хришћанских празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу. На данашњи дан верници се причешћују после Петровданског поста и славе прве проповеднике хришћанства и најближе ученике Исуса Христа. 

Прочитајте још: "Пу, пу, да куцнем о дрво": Да ли знате одакле веровање да ОВА ФРАЗА доноси срећу?

У народу се верује да када је Бог свецима делио улоге, Светом Петру је подарио бригу над вином, пшеницом и кључеве од Небеског царства. Зато он седи на вратима Раја и испитује умрле.

Чести су сабори на данашњи дан, а многе породице Петровдан славе као крсну славу. Пале се и лиле, велике ватре, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе. Широм Србије поштују се различити народни обичаји корз генерације.

Данас је Благи дан
Проподведа се да је једна жена у околини Крагујевца прала веш на потоку на овај дан, кад наиђе старац из шуме и упита је да ли зна да је данас Благи дан?Жена не рече ништа него настави да пере. На то Свети Петар, јер то је он био, рече: „Остаћеш нема до идућег Петровдана“. Тако и би. Жена поста мутава и проведе у посту читаву годину, а кад дође Петровдан она ускликну Божије име. Од тада је ишла по свету, славила име светитеља и причала ο свом искупљењу.

Прочитајте још: ЦЕО СВЕТ зна за фреску Белог анђела због ЈЕДНОГ ДЕТАЉА, а по њему је настала и МОНА ЛИЗА

Верује се да дан уочи Петровдана најстарији укућанин мора убрати по један цевт биљке петровац намењен сваком укућанину. Сваки цвет потом пободе у земњу на место где их нико неће дирати. На сам дан празника, у рану зору док још нико није устао, домаћин одлази да погледа цветове. Верује се да чији цвет стоји право биће здрав, а коме је клонуо биће болешљив, а ако је неком увенуо, верује се да ће тај у години пред њима умрети.

Прочитајте још: Њен лик налази се у манастиру ГРАЧАНИЦА: Данас славимо Свету Февронију која се и после СМРТИ јавља на ИСТОМ МЕСТУ

Православни верници шире предање и да на овај дан Свети Петар дели деци јабуке на оном свету, па се верује да пре Петровдана не треба јести јабуке. Многе мајке, које су изгубиле децу, раније нису јеле јабуке пре овог празника, јер су се бојале да њихово дете због тога не добије јабуку на оном свету.

Прочитајте још: ЦЕО СВЕТ зна за фреску Белог анђела због ЈЕДНОГ ДЕТАЉА, а по њему је настала и МОНА ЛИЗА

У Војводини постоји веровање да онај ко се Петровдан гађа јабукам или их удара једну у другу призива временске непогоде. Са друге стране, становници Рашке и других места окупљају се око цркве Светог Петра на овај дан. Ту се народ весели, једе, пије, запева и заигра, све у славу Петровдана.

У последње време то је прерасло у велики народни сабор.

Храм на Савинцу; Фото: СПЦ

На Петровдан домаћице праве петровдански колач са јабукама познат као “петровача”. У прављању овог колача треба да учествују и деца. Ово се сматра једним од најлепших обичаја у нашој традицији.

Прочитајте још: "Видео сам биће са дугачким прстима": Постоји ДОКАЗ који открива да ли сте имали везе са ВАНЗЕМАЉЦИМА (ВИДЕО)

Стари обичај је и да се на овај дан пале лиле од сушене коре брезе или трешње чиме се призива добро здравље стоке и људи.У Херцеговини такође пале велике ватре а деца бакље, само их овде зову „машале“.

На овај празник не иде се у поље и не почињу тешки пољопривредни радови, а нарочито се не упрежу коњи у кола.

Прочитајте још: Почеће Трећи светски рат, а Американци ће бежати у СРБИЈУ - Пророчанство РУСКИХ СВЕТИХ ОТАЦА

Милановчани и сељаци из околине, на овај дан се скупе око цркве Савинац. Тада долазе и болесни и немоћни, јер се верује да је тог дана, вода која извире испод цркве лековита. Људи из Поповог поља се на овај дан скупљају у Завали.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.