Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПОСАО

Млади одлазе из земље, а разлог није новац! Разлог је крајње НЕОЧЕКИВАН

Добра страна ковида: Рођени су номади који могу да раде из било које тачке света.

1607780860_Depositphotos_39607151_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Према подацима Европског статистичког завода, нашу земљу месечно напусти 4.000, а годишње 51.000 људи. Одлив мозгова нје стално актуелна тема, а недавно су стручњаци покушали да дођу до одговора како задржати младе, на који начин их мотивисати да се и после усавршавања у иностранству врате.

Јелена Булатовић, извршна директорка Српске асоцијације менаџера за почетак каже да одлив мозгова није само тема за Србију, већ планетарни феномен са којим се суочава већина земаља света.

Прочитајте још: Психотерапеут МИА је изненађена: Епидемија је многима дала снагу да ураде ПРЕЛОМНУ ствар у животу!

Иако би се површним освртом на овај феномен могло закључити како млади у свет одлазе пре свега да би зарадили више новца него што им нуде послодавци у Србији, истраживања показују да је основни разлог њиховог "бега" то што у својој земљи немају могућност да стекну потребно професионално искуство и напредују.

Плата је трећа на листи разлога за одлазак!

Плата као окидач преласка границе је тек на трећем месту. Ти подаци нам шаљу одређену поруку која би могла да буде путоказ како да се спречи одлив мозгова.

Најтраженији посао
Тренутно је најтраженији ИТ сектор, али јасно је да немају сви афинитете да се баве овим послом.

- Резултати истраживања говоре нам да није све у новцу, већ да млади желе да се развијају и напредују у каријери, да се унапређују радећи са колегама из страних компанија, других држава и култура Врло им је важан тај осећај да не раде и живе само у једном систему и на једном тржишту, већ да буду део света. Ми не можемо да их задржимо, али можемо да радимо на томе да Србија постане место које ће омогућити младима да имају пословне изазове, да раде на иновативним пројектима - каже саговорница.

Прочитајте још: Болнице ће ангажовати РОБОТЕ, а вакцина има занимљиву последицу

Савет свим младима је да бирају послодавце који ће им омогућити да се развијају и напредују, о било којој да се области ради. Осим тога, врло је значајна сарадња са високошколским установама и умрежавање, да би млади стекли утисак да је некоме заиста стало до њиховог знања и рада.

 

- Повезаност са факултетима, али и средњим школима изузетно је важно и за студенте и за компаније, јер кроз ту сарадњу се не обезбеђују само праксе, стипендије и запослења за младе, већ им се даје одређена валидација њихових напора и рада - каже Булатовићева.

Ковид је донео предност рада било где на свету

Када је реч о прогнозама о свету после Ковида 19 - да ли би млади тек онда могли да "похрле" у иностранство ако не добију адекватну сатисфакцију и мотивацију да остану у својој земљи, мишљења су подељена.

Прочитајте још: Носите најтоплији ЏЕМПЕР ове сезоне: Некада је био јако популаран, а сада је поново ту

- Могућност рада и едукације од куће, могућност да живите у Београду, а радите за иностраног послодавца или похађате студије на неком од престижних светских факултета је прилика за младе који желе да буду близу своје породице и пријатеља, али и да стекну интернационално знање и радно искуство - закључујњ саговорница.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas