· · Komentari: 0
POSAO

Mladi odlaze iz zemlje, a razlog nije novac! Razlog je krajnje NEOČEKIVAN

Dobra strana kovida: Rođeni su nomadi koji mogu da rade iz bilo koje tačke sveta.

1607780860_Depositphotos_39607151_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Prema podacima Evropskog statističkog zavoda, našu zemlju mesečno napusti 4.000, a godišnje 51.000 ljudi. Odliv mozgova nje stalno aktuelna tema, a nedavno su stručnjaci pokušali da dođu do odgovora kako zadržati mlade, na koji način ih motivisati da se i posle usavršavanja u inostranstvu vrate.

Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera za početak kaže da odliv mozgova nije samo tema za Srbiju, već planetarni fenomen sa kojim se suočava većina zemalja sveta.

Pročitajte još: Psihoterapeut MIA je iznenađena: Epidemija je mnogima dala snagu da urade PRELOMNU stvar u životu!

Iako bi se površnim osvrtom na ovaj fenomen moglo zaključiti kako mladi u svet odlaze pre svega da bi zaradili više novca nego što im nude poslodavci u Srbiji, istraživanja pokazuju da je osnovni razlog njihovog "bega" to što u svojoj zemlji nemaju mogućnost da steknu potrebno profesionalno iskustvo i napreduju.

Plata je treća na listi razloga za odlazak!

Plata kao okidač prelaska granice je tek na trećem mestu. Ti podaci nam šalju određenu poruku koja bi mogla da bude putokaz kako da se spreči odliv mozgova.

Najtraženiji posao
Trenutno je najtraženiji IT sektor, ali jasno je da nemaju svi afinitete da se bave ovim poslom.

- Rezultati istraživanja govore nam da nije sve u novcu, već da mladi žele da se razvijaju i napreduju u karijeri, da se unapređuju radeći sa kolegama iz stranih kompanija, drugih država i kultura Vrlo im je važan taj osećaj da ne rade i žive samo u jednom sistemu i na jednom tržištu, već da budu deo sveta. Mi ne možemo da ih zadržimo, ali možemo da radimo na tome da Srbija postane mesto koje će omogućiti mladima da imaju poslovne izazove, da rade na inovativnim projektima - kaže sagovornica.

Pročitajte još: Bolnice će angažovati ROBOTE, a vakcina ima zanimljivu posledicu

Savet svim mladima je da biraju poslodavce koji će im omogućiti da se razvijaju i napreduju, o bilo kojoj da se oblasti radi. Osim toga, vrlo je značajna saradnja sa visokoškolskim ustanovama i umrežavanje, da bi mladi stekli utisak da je nekome zaista stalo do njihovog znanja i rada.

 

- Povezanost sa fakultetima, ali i srednjim školima izuzetno je važno i za studente i za kompanije, jer kroz tu saradnju se ne obezbeđuju samo prakse, stipendije i zaposlenja za mlade, već im se daje određena validacija njihovih napora i rada - kaže Bulatovićeva.

Kovid je doneo prednost rada bilo gde na svetu

Kada je reč o prognozama o svetu posle Kovida 19 - da li bi mladi tek onda mogli da "pohrle" u inostranstvo ako ne dobiju adekvatnu satisfakciju i motivaciju da ostanu u svojoj zemlji, mišljenja su podeljena.

Pročitajte još: Nosite najtopliji DžEMPER ove sezone: Nekada je bio jako popularan, a sada je ponovo tu

- Mogućnost rada i edukacije od kuće, mogućnost da živite u Beogradu, a radite za inostranog poslodavca ili pohađate studije na nekom od prestižnih svetskih fakulteta je prilika za mlade koji žele da budu blizu svoje porodice i prijatelja, ali i da steknu internacionalno znanje i radno iskustvo - zaključujnj sagovornica.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.