· · Коментари: 0
скок са 86. спрата

"НАЈЛЕПШЕ САМОУБИСТВО": Фотографија која је опчинила свет! (ФОТО/ВИДЕО)

Као њена последња жеља, Евелин МекХејл није желела да ико види њено тело, али фотографија њене смрти деценијама живи као „најлепше самоубиство“.

1623528525_Untitled.png

Жеља Евелин МекХејл никад није испуњена. Четири минута након што је њено тело слетело на лимузину Уједињених нација, паркирану на ивичњаку, студент фотографије по имену Роберт Вајлс претрчао је улицу и снимио фотографију.

Евелин је оставила опроштајну поруку у којој је навела како жели да је сахране.

Фотографија која је очарала свет

"Најлепше самоубиство"

На фотографији коју је студент направио види се како Евелин МекХејл изгледа готово мирно, као да би могла да спава, лежећи стиснута у нереду од згужваног челика. Стопала су јој прекрштена у зглобовима, а лева рука у рукавици наслоњена је на груди, ухвативши се за бисерну огрлицу. Гледајући слику без контекста, чини се да би могла бити инсценирана. Истина је много мрачнија од тога, али фотографија је постала позната широм света.

Прочитајте још: Ово је НАЈГОРА ГОДИНА у људској историји! Несрећу је донела мистериозна магла (ВИДЕО)

Од када је настала, 1. маја 1947. године, фотографија је постала чувена, а часопис Тајм ју је назвао „најлепшим самоубиством“. Чак ју је и Енди Ворхол користио као инспирацију за своје дело, Суициде (Фаллен Боди). 

Ко је Евелин МекХејл?

Иако је њена смрт чувена, о животу Евелин МекХејл не зна се много. Рођена је у Берклију, у Калифорнији, од Хелен и Винсента МекХејла, једна је од осморо браће и сестара.

Након 1930. њени родитељи су се развели, а деца су се преселила у Њујорк да живе са оцем Винсентом. У средњој школи, Евелин је била део Женског армијског корпуса и била је смештена у Џеферсон Ситију, у држави Мисури, касније се преселила у Балдвин, Њујорк, да живи са својим братом и снајом. И ту је живела до своје смрти.

Радила је као књиговођа у компанији за гравирање Китаб у улици Перл Стрит на Менхетну. Тамо је упознала свог вереника Берија Родса, који је био студент и припадник америчке војске. Према извештајима, Евелин МекХејл и Бери Родс су намеравали да се венчају у кући Беријеве браће у Њујорку, јуна 1947. Али њихово венчање никада није одржано.

Прочитајте још: Партизани стрељали брата МЕШЕ СЕЛИМОВИЋА због "крађе": А да су знали зашто је то урадио, умрли би од стида! (ФОТО)

Шта је претходило самоубиству?

Чињенице о томе шта је претходило овом немилом догађају, нису познате.

Дан пре смрти, посетила је вереника у Пенсилванији, али он је тврдио да је приликом сусрета све било у реду.

У јутро, уочи своје смрти стигла је на осматрачницу Емпајер Стејт Билдинга, скинула капут и уредно га поставила преко ограде и написала кратку белешку која је пронађена поред капута. Затим је скочила са осматрачнице на 86. спрату. Слетела је на врх аутомобила паркираног испред зграде.

Према полицији, радник из обезбеђења је стајао само 3 метра од ње када је скочила.

Белешка, коју је пронашао детектив, није дала пуно увида у то зашто је починила самоубиство. У њој је само кратко изнела захтеве у вези смрти.

- Не желим да ико од породице или других види моје тело, наводи се у белешци. „Можете ли да кремирате моје тело? Молим вас да моја смрт прође без било каквих церемонија или помена. Вереник ме је замолио да се удам за њега у јуну. Мислим да никоме не бих била добра жена. Много му је боље без мене. Реците оцу да имам превише склоности своје мајке.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ   

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.