Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
утицај

Неколико дана сте већ код куће? Како то утиче на психичко и физичко здравље?

Откако је светом завладала пандемија корона вируса, живот већине људи драстично се променио. "Ново нормално" донело је и то да сви они чији послови не захтевају другачије, већ скоро годину дана раде од куће.

1611214927_Depositphotos_69346977_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Због тога, али и због страха од заразе, генерално смо сви почели пуно времена да проводимо у своја четири зида, што никако није добро и може да остави последице на психу.

Прочитајте још: Немам шта да ОБУЧЕМ! Да ли знате колико дана у животу ЖЕНА проведе ИСПРЕД ОРМАНА?

Др Џо Денијелс, клинички психолог специјализован за тескобу и умор, објаснила је шта вам се може догодити ако данима не видите "ни Сунца ни Месеца".

- Пре свега, стварно је нормално да тренутно не желимо да излазимо напоље. У ово доба године обично прелазимо у стање хибернације. Стога је разумно повлачити се у затворене просторе - изјавила је докторка у разговору за магазин Стyлист.

Дакле, природно је да излазак из куће можда није прва ствар коју желите да урадите, али премда бисте можда хтели да останете унутра до лета, пуњење батерија на свежем ваздуху ипак је најбоље што можете учинити за себе, преноси ЛАД Библе.

Прочитајте још: КОНОБАРИЦА ХЕРОЈ: Спасила живот дечаку живот од родитеља злостављача (ВИДЕО)

Што дуже времена проведете у кући, то ћете дуже морати да се усредсређујете на своје мисли и своје бриге.

- Потешкоће с менталним здрављем углавном произлазе из незадовољавања наших основних потреба на овај или онај начин. Ако останемо предуго у кући, то значи да немамо приступ неким стварима које су нам потребне - објаснила је Денијелс. Али није само ваш ум тај који би могао да има користи од свежег ваздуха.

Фото: Депосит

-Вежбање је пресудно и за ментално и за физичко благостање, јер нам помаже да се решимо нагомилане напетости и тескобе, а такође ослобађа ендорфине и чини нас способнијим за одговор на инфекцију - додала је.

Дружење с блиским особама у дистанцираној шетњи може имати мноштво користи за ваше здравље

Замка у коју људи упадају

- Нажалост, опуштена дружења каква смо раније познавали, више нису допуштена. Међутим, контакт лицем у лице заиста је важан за добробит сваког човека. Ми смо друштвена бића па нам је то стварно потребно. Али оно што је кључно јесте да вам разговор с људима даје перспективу. Што дуже времена проведете у кући, то ћете дуже морати да се усредсређујете на своје мисли и своје бриге - рекла је докторка.

Прочитајте још: Да ли сте се питали зашто је снег БЕЛЕ БОЈЕ? А постоји и плави, црвени и розе!

Али, као и код већине ствари, кључна је равнотежа.

- Ако присилимо те људе да изађу напоље, тада ће се њихово ментално здравље заправо погоршати. Претпостављам да се тренутно ради о проналажењу равнотеже између онога што има смисла и онога што је сигурно. Излазак у шетњу сам неће бити толико подстицајан, али можда ћете се тако осећати сигурније и, самим тим, прикладније - закључила је Денијелс.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas