Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет мисли које нас спречавају да будемо срећни: Обратите пажњу на њих

Без обзира шта радимо, да ли одговарамо на мејлове, стављамо веш у машину или проверавамо друштвене мреже, увек постоји ток мисли у позадини нашег ума.

1693905008_shutterstock_1936645324.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

То је позадинска бука коју готово и не примећујете. Понекад негативни мисаони обрасци преузимају и отежавају фокусирање на било шта друго, каже специјалиста за људско понашање Мелоди Вајлдинг.

Ови обрасци делују као катализатор који нам помаже да идемо напред или могу бити као кочница која нас спречава да се развијамо.

Ево неких непродуктивних и негативних образаца размишљања који вас спречавају да се развијате:

1. Размишљање на све или ништа

Појављује се када ситуацију видите само у крајностима, не остављајући простора за средњи пут. На пример, као када кажете „"ко ми ово не успе, то значи да је то тотални неуспех". Вајлдинг каже да је то као када претпоставите да морате да будете стручњак за нешто да би та ствар била део вашег живота. Ако, на пример, желите да своје здраве рецепте поделите са остатком света, уместо да их објављујете на друштвеним мрежама, имате осећај да пре тога морате да постанете сертификовани нутрициониста. Покушајте да видите средњи пут. Не постоји само црно-бело и не морате ићи у крајности да бисте нешто постигли.

2. Претерана генерализација

Слично је размишљању "све или ништа" у смислу да је то мисаони образац који ситуацију доводи до крајности. "Концепт је да ако сте погрешили у последњој презентацији, сигурно ћете погрешити у следећој", каже Мелоди Вајлдинг. Овакав начин размишљања је потпуно погрешан. Сваки пут када осетите да се појављује, специјалиста препоручује да направите паузу од једног минута и размислите о проблему. Ако нисте успели у прошлој презентацији, то значи да ћете се боље припремити за следећу. Оно што се догодило у прошлости не сме се поновити у будућности.

3. Искључивање позитивног дела

Специјалиста каже да је ово још један непродуктиван образац размишљања који се посебно јавља код људи који имају проблема са самопоуздањем. "Пример је тешкоћа прихватања комплимената", каже Вајлдинг. "Као када сте заиста напорно радили за нешто, и када људи то цене, ваш одговор је да је то био тимски рад уместо да само кажете хвала. Или када урадите нешто веома добро, али кажете себи да је свако то могао да уради."

За борбу против овог негативног обрасца, специјалиста препоручује вођење "досијеа похвала". То је навика по којој сваке недеље или сваког дана размишљате о успесима и добрим стварима. Не мора да се ради о вашим достигнућима, али може да се ради о малим тренуцима победе, као што је чињеница да сте успешно пребродили тежак разговор или да сте покушали нешто ново, ван ваше зоне комфора.

Циљ је да временом научите да препознате своје квалитете и зауставите образац размишљања који поништава позитивне делове.

4. Емоционално размишљање

Ако осећате да нешто не можете да урадите, то не значи да је тако. "У случају емоционалног размишљања, претпостављамо да оно што осећамо мора бити истина." На пример, ако себи кажете "осећам да нисам у стању да возим", аутоматски ћете поверовати да је то стварно и истинито, иако можда никада нисте покушали.

За борбу против овог обрасца, специјалиста препоручује подешавање тајмера до 30 минута. У овом интервалу дозволите свим емоцијама да испливају на површину: туга, кривица, анксиозност или било шта друго. Након што време истекне, наставите даље. На тај начин можете да их раздвојите како вам негативне емоције не би завладале цео дан. То је као "дневник бриге" који вам помаже у борби против анксиозности.

5. Изјаве које укључују "мора"

Изјаве које укључују обавезно су усредсређене на очекивања која имамо од себе. На пример, када кажете себи "Морао сам да постанем бољи у овоме до сада".

Да бисте се носили са овим размишљањем, потребно је бити попустљив према себи. Пре свега, покушајте да сазнате одакле та очекивања која постављате себи. Да ли долазе од шефа, партнера, родитеља? Иако имате скуп вредности и правила по којима живите свој живот, покушајте да схватите ко је створио ова правила и да ли вам она дозвољавају да живите свој живот онако како желите. Уместо да се фокусирате на оно што не можете, фокусирајте се на оно што можете и напредак који остварујете.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas