· · Коментари: 0

Пет ситуација у којима не треба да износимо мишљење: Боље је да прећутимо

Да ли сте некада рекли нешто подстакнути емоцијама, жаром тренутка, а онда се покајали?

1664638614_woman-gd83c108c0_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

У афекту можемо много тога да кажемо и што можда искрено не мислимо, да осудимо, критикујемо, изнесемо непримерену примедбу… Постоји неколико ситуација у којима је боље ћутати како се касније не бисмо горко покајали или направити још већу штету. Ево када је ћутање злато:

Када вас испитују о вашем личном животу

Многи људи су веома знатижељни по питању туђих живота, занимају их интимни детаљи, чак иако вам нису блиски пријатељи… Не одговарајте на неумесна питања и на она која задиру у вашу приватност. Када вас питају за неке детаље из личног живота, најбоље је да се само тајанствено осмехнете и прећутите. Морате да поставите границе и да се због тога не осећате глупо.

Када други оговарају или причају туђе тајне

Знајте да они који оговарају друге пред вама скоро извесно оговарају и вас пред њима. Трачарење је многима морална храна, стога немојте да им дајете материјала нити да у томе учествујете јер на првом месту није лепо нити морално, а и нехотице можете рећи нешто због чега ћете се касније кајати. Ако траже од вас да дате своје мишљење, покушајте да га вешто избегнете, дипломатским одговором.

Прочитајте још: Зашто се људима више СПАВА када пада киша? Научници дали објашњење овог феномена

Ако не знате ништа о одређеној теми

Где год да се налазите - у кругу пријатеља или на послу, у неком тренутку разговор може да дође до теме коју не познајете. Најбоље је да прећутите изјашњавање или да признате да не знате ништа о томе, него да износите произвољна мишљења и примедбе.

Када је неко направио велику грешку а нисте му надређени

Често смо сведоци туђих грешака. Ако тој особи нисте надређени, нема потребе да јој трљате на нос грешку нити да је критикујете или осуђујете, шта год да је у питању. Не знате све околности које су се десиле нити због чега је грешка настала...

Када вам неко не тражи савет

Ако се нађете у ситуацији да вам неко говори нешто о послу или животу, немојте му давати савете, ако то од вас не тражи.Можда му је само потребно да га саслушате, искрено и без предрасуда… Ако вас замоли за мишљење, онда реците. Покушајте да нежно посаветујете само када је то заиста прикладно и неопходно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.