Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПЕТ СТВАРИ КОЈЕ РАДИМО ПРЕД ОДЛАЗАК У КРЕВЕТ: Иако многи од нас ово раде, несвесно погоршавамо квалитет сна.

Добар сан све више делује као савремени луксуз, јер су многи од нас препотерећени свакодневним обавезама, толико да често немамо довољно времена за спавање.

1709732606_shutterstock_2334679657.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ипак, можемо ли само да кривимо савремени "брзи" живот када смо ненаспавани или смо можда и ми делом одговорни за своје лоше навике када је у питању одмор? Неки од највећих "криваца" којима себи несвесно ускраћујемо квалитетан сан могу бити:

Негативне вести

Свакоме се барем једном десило да упадне у "црну рупу" негативног садржаја на друштвеним мрежама, да на новинским порталима тражи узнемирујуће информације о дешавањима у свету... На почетку верујемо да је добро да смо информисани и будемо у току, али када проведемо превише времена читајући вести и када упијемо толико информација, можемо да се осећамо исфрустрирано, тужно, можемо постати љути и песимистични...

Ни једна од ових емоција није идеална за било које доба дана, а посебно не када је време да "искључимо" мозак и мирно заспимо. Требало би да престанемо да користимо друштвене мреже око пола сата пред одлазак у кревет, да бисмо себи допустили да се одморимо.

Размишљање о прошлим или будућим проблемима

Слично као код гледања негативног садржаја, некада не можемо да одолимо мислима о прошлости (када преиспитујемо своја уверења, поступке, одлуке...) и будућности (да ли ће све бити у реду, шта можемо да очекујемо, шта све треба да урадимо и постигнемо...).

Ипак, овакве мисли у касно доба ноћи сигурно неће донети ништа позитивно - није као да можемо променити прошлост, а исто тако, сигурно нећемо добити јасне идеје и усмерења за будућност ако о њој размишљамо када смо напети (и вероватно преморени).

Можемо да се подсетимо да многе ствари о којим бринемо нису у нашој контроли. Уместо тога, боље је да "закажемо" време за бригу, када знамо да се овим мислима и плановима можемо адекватно посветити.

Учествовање у стресним расправама или свађи

Нормално је да увече разговарамо са партнером, пријатељима, родитељима, посебно ако је то једино доба дана када имамо слободно време. Међутим, ако разговор почиње да буде стресан, ако дискусије постају исувише страствене, онда је боље да прекинемо интеракцију и наставимо други пут.

Разговор са неким ко усмерава пажњу на непријатне ствари или разговор о стресном догађају може имати негативан утицај на наш организам, а да то можда и не приметимо док не буде прекасно. У овом случају, можда ћемо радо учествовати у разговору, али ћемо касније тешко заспати, јер и даље обрађујемо исте теме у глави и не можемо да се сконцентришемо на сан.

Проверавање пословних мејлова и порука

Када одлучимо да проверимо свој пословни мејл пре спавања, поново се бавите својим пословним обавезама (чак иако лежимо и мирујемо у кревету). Ово нарушава границу између приватног и пословног живота, која може бити кључна за побољшање квалитета. Оваква навика је посебно лоша за оне који су склони анксиозности, перфекционизму и узбурканим мислима пред спавање.

Уместо тога, треба да направимо јасну линију између посла и приватног живота тако што ћемо се заиста одјавити после радног времена (ако је могуће). Боље је да дефинишемо када је време за посао, да нам не би поптуно преузео живот и реметио здравље.

Прескакање рутина опуштања

Занемаривање техника опуштања може повећати анксиозност током вечерњих и ноћних сати. Понекад је једноставна вежба дубоког дисања, опуштајућа купка/туширање или, читање књиге или топао чај оно што нам је потребно да ублажимо своје мисли, опустимо се и отворимо пут за мирнији сан. 

Коју год технику да одаберемо, најважније је да то буде без коришћења телефона или размишљања о обавезама. 

(РТ.РС)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas