Oglas
· · Komentari: 0

PET STVARI KOJE RADIMO PRED ODLAZAK U KREVET: Iako mnogi od nas ovo rade, nesvesno pogoršavamo kvalitet sna.

Dobar san sve više deluje kao savremeni luksuz, jer su mnogi od nas prepoterećeni svakodnevnim obavezama, toliko da često nemamo dovoljno vremena za spavanje.

1709732606_shutterstock_2334679657.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ipak, možemo li samo da krivimo savremeni "brzi" život kada smo nenaspavani ili smo možda i mi delom odgovorni za svoje loše navike kada je u pitanju odmor? Neki od najvećih "krivaca" kojima sebi nesvesno uskraćujemo kvalitetan san mogu biti:

Negativne vesti

Svakome se barem jednom desilo da upadne u "crnu rupu" negativnog sadržaja na društvenim mrežama, da na novinskim portalima traži uznemirujuće informacije o dešavanjima u svetu... Na početku verujemo da je dobro da smo informisani i budemo u toku, ali kada provedemo previše vremena čitajući vesti i kada upijemo toliko informacija, možemo da se osećamo isfrustrirano, tužno, možemo postati ljuti i pesimistični...

Ni jedna od ovih emocija nije idealna za bilo koje doba dana, a posebno ne kada je vreme da "isključimo" mozak i mirno zaspimo. Trebalo bi da prestanemo da koristimo društvene mreže oko pola sata pred odlazak u krevet, da bismo sebi dopustili da se odmorimo.

Razmišljanje o prošlim ili budućim problemima

Slično kao kod gledanja negativnog sadržaja, nekada ne možemo da odolimo mislima o prošlosti (kada preispitujemo svoja uverenja, postupke, odluke...) i budućnosti (da li će sve biti u redu, šta možemo da očekujemo, šta sve treba da uradimo i postignemo...).

Ipak, ovakve misli u kasno doba noći sigurno neće doneti ništa pozitivno - nije kao da možemo promeniti prošlost, a isto tako, sigurno nećemo dobiti jasne ideje i usmerenja za budućnost ako o njoj razmišljamo kada smo napeti (i verovatno premoreni).

Možemo da se podsetimo da mnoge stvari o kojim brinemo nisu u našoj kontroli. Umesto toga, bolje je da "zakažemo" vreme za brigu, kada znamo da se ovim mislima i planovima možemo adekvatno posvetiti.

Učestvovanje u stresnim raspravama ili svađi

Normalno je da uveče razgovaramo sa partnerom, prijateljima, roditeljima, posebno ako je to jedino doba dana kada imamo slobodno vreme. Međutim, ako razgovor počinje da bude stresan, ako diskusije postaju isuviše strastvene, onda je bolje da prekinemo interakciju i nastavimo drugi put.

Razgovor sa nekim ko usmerava pažnju na neprijatne stvari ili razgovor o stresnom događaju može imati negativan uticaj na naš organizam, a da to možda i ne primetimo dok ne bude prekasno. U ovom slučaju, možda ćemo rado učestvovati u razgovoru, ali ćemo kasnije teško zaspati, jer i dalje obrađujemo iste teme u glavi i ne možemo da se skoncentrišemo na san.

Proveravanje poslovnih mejlova i poruka

Kada odlučimo da proverimo svoj poslovni mejl pre spavanja, ponovo se bavite svojim poslovnim obavezama (čak iako ležimo i mirujemo u krevetu). Ovo narušava granicu između privatnog i poslovnog života, koja može biti ključna za poboljšanje kvaliteta. Ovakva navika je posebno loša za one koji su skloni anksioznosti, perfekcionizmu i uzburkanim mislima pred spavanje.

Umesto toga, treba da napravimo jasnu liniju između posla i privatnog života tako što ćemo se zaista odjaviti posle radnog vremena (ako je moguće). Bolje je da definišemo kada je vreme za posao, da nam ne bi poptuno preuzeo život i remetio zdravlje.

Preskakanje rutina opuštanja

Zanemarivanje tehnika opuštanja može povećati anksioznost tokom večernjih i noćnih sati. Ponekad je jednostavna vežba dubokog disanja, opuštajuća kupka/tuširanje ili, čitanje knjige ili topao čaj ono što nam je potrebno da ublažimo svoje misli, opustimo se i otvorimo put za mirniji san. 

Koju god tehniku da odaberemo, najvažnije je da to bude bez korišćenja telefona ili razmišljanja o obavezama. 

(RT.RS)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas