Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВЕРОВАРЊА

ПРЕПОДОБНИ ДАВИД СОЛУНСКИ : Верници данас славе свеца који је СЛЕПИМА враћао вид

Српска православна црква и њени верници данас славе светог преподобног Давида солунског

1657276680_solunksi.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Блажени отац родио се на Истоку, а у току младости напустио је свет, сроднике, пријатеље и све богатство и са љубављу пошао за Господом.

Прочитајте још: Славимо СВЕТУ ФЕВРОНИЈУ: Данас никако не смете ОВО да изговарате

Силним уздржавањем, он је покорио телесне страсти и јавио се као неки анђео у телу. Поред тога што га је красило уздржавање, био је још и веома смиреноуман. Читајући Свето Писмо и житија светих мужева он се трудио да их подражава, а особито светим стубовима. Настанивши се близу Солуна, он се попео на једно бадемово дрво седећи без ичега на његовим гранама.

Ту је као милогласна птица, тешио корисним саветима све оне који су му долазили. Његов ум је био устремљен ка божанској висини, зато га је Бог обогатио даром чудотворства и он је постао светозарни стуб Цркве, који је својим чудесима просвећивао све.

Неки његови ученици су га молили да сиђе са дрвета и да живи у келији коју ће му они направити. Ипак, свети Давид је три године остао на дрвету. Тада му се јавио анђео Господњи и рекао му да је Господ испунио његове молитве и подарио му смиреноумље и побожност коју је од Бога тражио. Затим је сишао са дрвета и уселио се у келију коју су му направили под бадемовим дрветом. Подносећи сваку оскудицу, зиму и врућину достигао је бестрашће.

Слепима враћао вид

Што се тиче његових чуда, довољно је поменути макар два. Довели су једном младића кога је запосео ђаво. Када се младић приближио келији кренуо је да вришти како га пржи огањ и онда је Давид пружио руку кроз прозорче, благословио га је и изгнао демона из њега. Једну слепу жену, коју су му довели, он помоливши се Богу, благословио је знаком крста и она је одмах прогледала.

Митрополит Солунски Аристид и сви великаши и грађани замолили су једном преподобнога да оде у Цариград цару Јустинијану (527-565) ради завршавања неких градских послова. Преподобни је кренуо на пут са своја два ученика, Теодором и Димитријем, али прорекао је да им се неће вратити жив у град. Кад је  стигао пред цара у Цариград узео је у руке жар, ставио на њега тамјан и окадио цара, а огањ му ни најмање није опржио руке нити га повредио. Кад је то видео, цар се до земље поклонио Давиду и испунио му народну молбу ради које је дошао.

Прочитајте још: Уколико сте верници ово је нешто што не смете урадити на Ивањдан: Ако верујете, Бог ће вам дати

При повратку натраг у Солун преподобни се, по предсказању, упокојио на домаку града 548. године. Његово свето тело је пренето у град и сахрањено у манастиру мученика Теодора и Меркурија.

Мошти су остале целе и нису иструлиле

Својим анђеоским животом и натприродним чудесима овај блажени отац превазишао је границе људске природе и отишао је  ка Господу своме, кога је још као млад заволео.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas