Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Психолози кажу да би ЈЕДНУ РЕЧ требало да претанемо да користимо: Има супротан ефекат на психу

Колико пута сте данас изговорили ову реч?

1716384098_shutterstock_2179081119.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ако стално изговарате реченице попут: „Требало би да вец́ преболим ово“ или „Требало би да радим на овоме“;„Не би требало да једем то“;„Требало је да реагујем другачије у тој ситуацији“, терапеути сматрају да би требало да престанете.

Иако свакако постоје ствари које треба да урадите, не морају сваки задатак или радња да спадају у ову категорију. Ове врсте „требало“ изјава могу додати осец́ај обавезе или стида, пипе Хуфф Пост.  Осећање које може да се јави, осећање кривице, углавном доводи до одлагања уместо здравог деловања.

- Неким људима је тешко да одвоје оно што заиста желе од онога што им се каже да желе спољни утицаји и друштвени притисци. Ови утицаји могу доц́и од ваше породице, културе, пријатељства иили партнера. На пример, ако вас спољне силе натерају да осец́ате потребу да будете савршени све време, носиц́ете огроман притисак са сваком одлуком. Или, ако себи кажете да само превазиђете неслагање бићете у неслагању са собом - каже психолог Меган Вотсон, пише Хуфф Пост.

Како престати са "треба"?

Коришц́ење свесности је један од начина да се супротставите сваком што треба да урадите. Обратите пажњу када чујете себе како изговарате или мислите речи попут „требало би“ и „морало“.

Да ли ово заснивате на чињеницама или на осец́ањима? Да ли постоје неки основни страхови везани уз вашу изјаву „требало би“?

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas