Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сањали сте СВЕТА ПЕТКУ: Ево шта то значи

Православни верници 27. окторбра, прослављају Свету Петку. Сматра се да је Света Петка празник жена, па се овој светици обраћају жене свих вера и нација

1666784615_sveta-petka-2.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Свету Петку многи сматрају за заштитницу, а верује се да посебно штити и помаже женама, деци и старим особама. Верници јој се обраћају молитвом, посебно жене, како би им помогла у животним невољама.

Прочитајте још: Народна веровања кажу да ОВЕ СТВАРИ СВЕТА ПЕТКА НЕ ПРАШТА: Никако не радите ово сутра,

Шта значи сањати СВЕТА ПЕТКУ?

Према народном веровању, Света Петка се верницима често јавља у сну из два разлога: како би пружила утеху и донела добре вести или као вид упозорења да правимо грешке.

Препорука је да се суздржите од кућних послова, запалите тамјан, окадите кућу и помолите се. Дан Свете Петке није само хришћански празник, већ и крсна слава многих православних верника у Србији који сматрају да је ова светитељка заштитница њиховог дома.

Света Петка је рођена у граду Епивату, код Калитракије у Малој Азији крајем 10. века, потицала је из имућне и побожне породице, а према неким изворима пореклом је Српкиња. Замонашила се после смрти родитеља у цркви Свете Софије у Цариграду, а после тога је провела године у пустињи у посту, молитви и усамљеничком животу. према предању, у сну јој се јавио анђео и упутио је у отаџбину да шири веру Христову.

Прочитајте још: Српска православна црква и верници данас обележавају СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ КАРПА И ПАПИЛУ: Због вере у Христа умрли у тешким мукама

Њене мошти су преношене много пута, а на молбу кнегиње Милице, почивале су и у Београду. Данас се у капели Свете Петке налази само њен мали прст.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas