Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шест ствари којима треба да кажете "не" за срећу у 2024. години: У шта не треба да улажемо време

Постоји огромна разлика између рећи „да“ свему и знати када рећи „не“ што је кључно за срећу. Кључ лежи у избору. Рећи „да“ сваком захтеву, често може да доведе до стреса и незадовољства

1704293705_shutterstock_1914591616.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Насупрот томе, учење да кажете „не“ може да оснажи и да пружи контролу над временом, а самим тим и срећу. Пошто је 2024. година тек почела, савршено је време да почнемо да преиспитујемо којим стварима треба да кажемо „не“. 

1) Претеривање

У нашој сталној тежњи да угодимо свима око нас, често се нађемо у ситуацији да кажемо „да“ неким стварима које нам не пријају. Када жонглирате са превише задатака или одговорности, ваша продуктивност опада, квалитет вашег рада опада и највероватније ћете се на крају осећати преоптерећено и несрећно. Решење? Почните да говорите „не“.

Рећи „не“ не значи да избегавате обавезе или да сте лењи. Ради се о постављању граница и поштовању сопственог времена и енергије.Није себично давати приоритет сопственим потребама.

У ствари, то је неопходно за срећу. Када вас неко замоли да преузмете нешто са чиме не можете да се носите, само реците „не“. У почетку се може осећати непријатно, али временом ћете се навићи.

2) Токсични односи

Сви имамо оне односе у нашим животима који црпе више енергије него што је пружају. Рећи „не“ тој токсичној вези је једна од најбољих одлука коју можете да донесете. Није било лако, али на тај начин улажете емоционалну енергију у здравије, позитивније односе.

3) Превише времена на компјутеру и телефону

У данашњем, модернизованом свету стално смо "бомбардовани" мејловима, обавештењима и садржајима дигиталних медија. Да ли сте знали да просечна особа проведе више од два сата дневно само на друштвеним мрежама? Превише времена у виртуелном свету може да доведе до осећања анксиозности, депресије и усамљености. Такође може да доведе до нарушавања концентрације и до јављања умора.

4) Негативна енергија

Негативна енергија проналази начине да се увуче у наше животе, било да је то кроз мисли, људе или ситуације које нас окружују. Задржавање такве енергије може да доведе до хроничног стреса,  па чак и до здравствених проблема. Такође вам одузима способност да уживате у садашњости и да се радујете се будућности.

Рећи „не“ негативности значи неговање позитивног начина размишљања. Ради се о фокусирању на решења, а не на проблеме, гледање прилика уместо препрека. То не значи да игноришете негативне аспекте живота, већ да им не дозволите да доминирају вашим погледом на свет.

5) Перфекционизам

У нашој потрази за савршеношћу, често упадамо у замку перфекционизма. Притискамо себе да испунимо немогуће високе стандарде. Перфекционизам може да доведе до стреса, па чак и проблема са менталним здрављем као што су анксиозност и депресија.

Такође нам одузима радост напретка и постигнућа. Рећи „не“ перфекционизму не значи пристајати на осредњост. Ради се о разумевању да су грешке и неуспеси део процеса учења.

6) Занемеривање себе

У ужурбаности живота, лако је заборавити једну особу којој је ваша брига најпотребнија, а то сте управо ви. Често говоримо „да“ другима на рачун сопственог благостања. Своје здравље, своје хобије, своје снове стављамо у задњи план.Запуштање и занемаривање сопствених потреба  може да доведе до смањеног самопоштовања и дубоког осећаја незадовољства.

То је као да покушавате да сипате из празне шоље. Рећи „не“  значи да сте одлучили да бринете о себи. Ради се о признавању да сте важни и да су ваше потребе важне. Брига о себи није себична, већ неопходна да бисте били срећни као и људи око вас.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas