Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
интересантно

Сигурно сте чули за овај израз: Да ли знате ко је била БАБА МАРТА?

Март је добио име по римском божанству рата – Марсу.

1616175039_Depositphotos_170900466_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

У давно доба, одређене особине, врлине и мане, приписиване су особама рођеним у одрећеном временском периоду. Нека од ових веровања сакупљена су у Народном календару и сачувала су се до данашњих дана…

Март је добио име по римском божанству рата – Марсу. Зато се овај месец сматра нарочито повољним за војна дејства. Март се код Срба, као и код неких словенских народа, назива још и благовештењски месец, марта, Сухи, брезен и летник, а у старосрпском и дерикожа.

Прочитајте још: Како да уштедите? Французи дају 4 савета којих се СТРОГО треба придржавати

Срби овај месец замишљају као ћудљиву бабу која лако мења мишљење - та "баба”, зове се Марта.

Отуда, у марту може да напада велики снег, али и да изненада отопли и огреје као да је већ лето. Зато народ каже: “Боље да те змија уједе, него да те мартовско сунце огреје”.

Баба Марта заправо никада није постојала.

Није реч о неком митолошком бићу или божанству, већ је то персонификација читавог месеца и његове непредвидиве природе.

Како је и она добила име по богу рата Марсу веровање каже да је окрутна на њега, али да уме да буде и топла и мила због пролећа које најављује.

Иако је овде реч о српском веровању, баба Марта се среће код готово свих словенских народа.

Прочитајте још: Овако звучи кад се возите преко камења на Марсу: НАСА објавила НЕВЕРОВАТАН снимак! (ВИДЕО)

Легенда каже да је баба марта некада стално била мила и драга старица. Ипак, једног дана краљ Нума Помпилије решио је да марту одузме прво место у календару додавши испред још јануар и фебруар. Ово је толико наљутило “прву даму календара” да је од тог доба постала ћурдљива и хировита.

И тако је остало све до данашњих дана…

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas