· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Данас славимо ПРЕПОДОБНУ ТЕОДОРУ: Мушкарцима се налаже да нађу снаге и ОПРОСТЕ ГРЕХ, а жене да се ПОКАЈУ

Ова светитељка је велики грех откупила стотинама врлина.

1600933120_Depositphotos_63222291_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Српска православна црква и њени верници данас обележавају дан свете преподобне Теодоре која је успела да окаје своје грехе иако је преварила мужа.

Теодора је била светитељка која је живела у 5. веку пре нове ере у Александрији. Преварила је свог мужа, а на прељубу је наговорила врачара.

И одмах након тога почела је да је гризе савест. Ошишала се и обукла у мушко одело, па ступила у мушки манастир Октодекат под мушким именом – Теодор.

Њен труд, пост, бдење, понизност и плачно покајање задивили су сву братију. Оклеветана од неке блудне девице, да је с њом затруднела, Теодора се није хтела правдати сматрајући ту клевету као казну Божју за свој ранији грех. Изгнана из манастира она је седам година провела пребијајући се по шуми и пустињи, и још уз то негујући дете оне блуднице.

Фото: СПЦ

Прочитајте још: У ЧАЧКУ постоји СПОМЕНИК који је ЈЕДИНСТВЕН у свету и сви му се КЛАЊАЈУ (ФОТО)

Победила је сва вражја искушења: није се хтела поклонити сатани, није хтела да прими јело из руку једног војника, није хтела да слуша савете свог мужа да му се врати – јер све је то био само призрак ђаволски, и чим се Теодора прекрстила крстом, све је ишчезавало као дим.

После седам година примио ју је игуман у манастир, где је проживела још две године, па се упокојила у Господу. Тек тада монаси су спознали, да је то била жена, а игуману се јавио ангел и објаснио му све. Њен муж тада дође на сахрану, и оста до смрти у келији своје бивше жене.

Прочитајте још: ЗАШТО ЗАБОРАВЉАМО СНОВЕ? Одговор је ту! А да бисте их боље запамтили урадите ОВО

Света Теодора имала је превелику благодат Божју: зверове укроћаваше, болести исцељаваше, воду у сухом бунару изведе. Тако Бог прослави истинску покајницу, која са јуначким трпљењем 9 година кајаше само један свој грех. Упокојила се 490. год.

Неколико година касније проглашена је за светицу зато што се сматра да је била истинска покајница која је јуначким трпљењем окајавала само један свој грех, на који ју је сам Сатана нагонио.

Прочитајте још: Овај шеф је дао НЕПУШАЧИМА ПЕТ ДАНА више ОДМОРА, а постоји МАТЕМАТИЧКО објашњење

Хришћанство проповеда и да би на данашњи дан мушкарци требало да пронађу снаге да својим женама опросте грех, као што је то учинио Теодорин муж.

Жене које су упале у овај грех требало би да се искрено покају, и усвоје молитву којом ће јачати своје биће и сузама окупати свој пад.

Теодора јадна, у грех заплетена,
Теодора славна, од греха проштена,
Један грех откупи стотином врлина
И милошћу вечном Божијега Сина.
Одгурну од себе ђаволска шаптања,
И кротко претрпе људска клеветања.
Удубљена умом у Господа свога
Ослободи мисли праха земаљскога.
Божијој се вољи покори до краја
Зато се сподоби Божијега Раја.
Света Теодоро, рајска жителнице,
Сад помози нама, Божја угоднице!
Да се и ми грешни греха избавимо.
У насеља рајска с тобом уселимо.
Моћ се теби даде, пре и после смрти,
Све вражије сплетке да можеш сатрти;
Бог ти силу даде због љубави твоје,
Од силе се твоје и демони боје.
Са свима светима Христу се поклони
И напасти љуте од нас ти отклони.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.