Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је ТОКСИЧАН СТИД и како настаје? Овај осећај безвредности и самопрезира може утицати кавалитет вашег живота

Погледајте шта заправо значи осећај токсичног стида

1696508269_Foto-Shutterstock-stid.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Већина људи је осетила стид у неком тренутку свог живота, често када процене да су урадили нешто што им не приличи или је погрешно. Токсичан стид се јавља учесталије, интензивније од „нормалног“ стида, те води преиспитивању и сумњама у личну вредност. Можда је најбоље описан као исцрпљујуће осећање безвредности и самопрезира.

Карактеристике токсичног стида могли бисмо описати као:

1. Осећање безвредности;
2. Сталну бригу о томе шта други мисле о вама;
3. Страх да не испаднемо глупи;
4. Константно фокусирање на негативне мисли;
5. Испољавање беса да би се замаскирао стид;
6. Стална тежња ка савршеном учинку да би се избегао стид;
7. Избегавања „будућег“стида, тј. ситуација у којима бисмо могли осетити стид;
8. Може бити окинут мислима, не само неким спољашњим догађајима.

Како настаје токсични стид?

Осећање токсичног стида често се развија још од детињства, када су деца посебно рањива и осетљива на поруке које добијају од родитеља, наставника, вршњака и других особа из социјалног окружења.

У том смислу занемаривање, злостављање деце са порукама или експлицитно изреченим увредама о мањој вредности или безвредности детета играју значајну улогу у формирању оваквог стида („Не могу да верујем колико си глуп“, „Престани само да седиш ту, бескорисан си“). Дете тако усваја уверења о сопственој инфериорности, која потом обликују његова осећања и понашања.

Токсичан стид може да делује онеспособљавајуће на особу њиме погођену, да наруши њено социјално, радно и породично функционисање и да води штетним понашањима попут злоупотребе психоактивних супстанци и самоповређивања.

Може водити развоју самопрезира и беса према себи, сталном негативном унутрашњем дијалогу. Може водити развоју анксиозности, депресије, стомачним боловима, појачаном или ослабљеном апетиту, поремећајима сна, повлачењу од људи у стиду од себе самог.

Како да превазиђете токсичан стид?

Ако узмемо у обзир претходно наведене последице токсичног стида, и те како има смисла психотерапијски радити на њему. У терапијском процесу освешћујемо штетна осећања, мисли и понашања и настојимо да изградимо здраве алтернативе истим. Да би особа то постигла, неопходно је да развије веће саосећање у односу на себе, своју погрешивост, да прихвати себе и потом лагано мења оно што јој шкоди. Такође, да прихвати прошла и садашња болна искуства, преноси крстарица.цом.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas