· · Коментари: 0

Шта се дешава са нашим организмом када ВИЧЕМО и када смо ЉУТИ?

Вичемо, јер смо уверени да смо у праву, али нисмо сигурни да ћемо бити саслушани. Али ретко ћемо тако победити. Лепо је да пажљиво слушамо и разумемо једни друге, као и да градитмо однос на разликама.

1648743663_boy-6781192_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

И док је бес стање ума неопходно за наш опстанак често измиче контроли када нам се ниво стреса повећава. Такво стање може имати многе физичке симптоме које ретко приметимо, све док прилично не напредују. Ево шта се у том тренутку догађа:

Како викање утиче на организам?

Повећава се број откуцаја срца и притисак

Можда сте приметили да сваки пут када повисите глас и имате жестоку свађу, ваш број откуцаја срца расте. То значи да се ваш притисак повећава и зато изгледате узнемирено, са црвеним образима и видљивим венама. Такође, дишете теже и брже. У неким случајевима можете приметити како су вам руке и ноге хладније него иначе.

Прочитајте још: ЗЕМЉА богатог наслеђа и културе: Десет ЗАНИМЉИВОСТИ о Србији које нисте знали

Ваш имунолошки систем је погођен

Истраживачи су открили да ће чак и сећање на жестоку свађу, коју сте имали у прошлости ослабити ваш имуно систем на 6 сати. А то се посебно односи на људе који су обично мирни и код којих је љутња ретка. Људи који се лако наљуте примећују да чешће оболијевају, при чему им је имунолошки систем слабији. То, праћено њиховом повећаном тескобом, доводи њихово здравље у велики ризик, а да тога нису ни свесни све док не буде прекасно.

Љутња ствара разне здравствене проблеме

Када смо љути, хемикалије стреса преплављују наш мозак и организам и настављају да мењају наш метаболизам. Зато људи са нелеченим проблемима беса могу да пате од главобоља, узнемирености, несанице, па чак и проблема са пробавом. Разни проблеми с кожом, попут екцема, такође се могу појавити у време екстремне љутње. Због тога су ти људи у великој опасности од можданог или срчаног удара.

Ваша сећања могу бити погођена

На сећања људи не утичу само физичке трауме, већ и све стресне ситуације. Једна од њих је љутити разговор с неким, у којем обоје размењујете тешке речи. Након што је свађа готова, можда ћете се другачије сећати ствари или ћете их потпуно заборавити.

Викање може проузроковати хронични бол

Викање није лоше само за оне који вичу, већ и за оне који на које се виче, а штета може почети од малих ногу. Викање на децу може да им наштети на више начина, а њихови проблеми у понашању могу се погоршати. Нека истраживања су показала да су родитељи који су се пуно драли на своју 13-годишњу децу приметили још горе понашање током следеће године живота. Чини се да људи на које су током ђетињства много викали имају другачију структуру мозга у деловима који обрађују звук и језик. Могу патити од хроничних болова. Неки од проблема који би могли да их прате до краја живота укључују болове у леђима и врату, главобоље, па чак и артритис.

ПРОЧИТАЈЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Викањем не побеђујемо у расправама

Истраживања показују да вичемо током свађе, јер смо превише уверени да смо у праву, али недовољно сигурни да ћемо бити саслушани. Важно је да друге помно слушамо, разумемо мишљења једни других и да градимо однос на својим разликама. Образложење и задржавање смирености једини је начин да своју, али и туђу, поенту увидите и схватите и на крају, уверите једни друге у своју страну приче.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

 


 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.