Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта се крије иза популарне бајке о Пинокију? Сам Дизни је рекао да је морао да је промени

Сви знате за чувени Дизнијев анимирани филм. Ово је прича о оригиналној бајци која се многима неће свидети.

1664445693_pinocchio-g81887c5cc_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Године 1940. Дизни је направио цртани филм о столару Ђепету, сиромашном старцу који, у својој усамљености, одлучује да направи дрвеног лутка. Једне ноћи, када је лутка била готова и стари Ђепето отишао у кревет, појавила се необична звезда на небу која испуњава жеље.

Ђепето је устао, погледао у чаробну звезду, и замислио жељу.

– Звездо светла, звездо сјајна, прва звездо коју видим вечерас, желим да мој мали Пинокио буде прави дечак – пожелео је Ђепето.

С љубављу је погледао своју лутку и уздахнуо.

– Не би ли то било лепо – помислио је.

Мали цврчак који је живео у Ђепетовој радионицу посматрао је читаву сцену.

– Врло лепа замисао, али бојим се да је немогућа – рекао је.

Прочитајте још: Ово је НАЈЧУДНИЈИ ДИЗНИЈЕВ ЦРТАНИ и вероватно га НИСТЕ ГЛЕДАЛИ: Ево како је настао (ВИДЕО)

Међутим, звезда је заправо била вила која је чула чежњу човека и одлучила да му испуни жељу. Оживела је Пинокија и доделила му маленог цврчка да се стара о њему. Да би постао прави дечак било је потребно да докаже да је вредан тога. Сигурно се сви сећате ових сцена… Милиони деце одрастали су уз Дизнијев класик, а авантуре Пинокија, дрвеног лутка који жели да постане прави дечак постале су пример деци широм света о томе како заправо треба да се понашају.

Оригинална књига “Авантуре Пинокија”, коју је италијански аутор Карло Колоди написао 1880. имала је, пак, знатно другачији циљ.

Бајка о злом дечаку

Поента Колодијеве приче била је да покаже како је тешко бити родитељ непослушном дечаку, а књига се бави последицама погрешних потеза главног јунака Пинокија и патњама које те одлуке изазивају његовом оцу.

Колоди никада није био родитељ, а његова прича је била све само не лепа. Лутка у причи од самог почетка представљена је као “непослушна битанга и бедни дечак”. Оригинална бајка о Пинокију заправо је била одраз филозофије васпитања деце 18. века. Родоначелник такозваног “социјалног васпитања” био је Жан Жак Русо, а његова главна идеја била је неопходност суочавања детета са “природним последицама” непослушности.

Пинокио, лутак који је окружен љубављу, понаша се потпуно другачије од онога што се очекује - бежи са часова, улази у лоше друштво, свађа се са Ђепетом, руши његов ауторитет, изазива свађу између Ђепета и његовог станодавца, а када научи добро да хода - бежи од куће. Врхунац Пинокијевог безобразлука огледа се у потказивању Ђепета и тврдњи да га његов творац туче и занемарује, што доводи до тога да јадног Ђепета стрпају у затвор. Пинокио се чак у неком моменту одлучује на то да убије своју савест, па мали цврчак на крају бива згњечен и претворен у флеку на зиду.

Пинокио је кроз целу причу “одговарао” за своја злодела. Тукли су га, шибали, бесили, а једном су му спалили ноге само да би му их Ђепето поправио.

– Он је по дефиницији једно незадовољно дериште које стално испашта због својих испада – рекао је једном Колоди за Пинокија, а пише портал Винтаге неwс.

Неваљали лутак чини сумњиве, а понекад и злонамерне потезе који га на крају доводе до тога да га његови лажни пријатељи – лисица и мачка, обесе. Прича је, дакле, у оригиналу имала трагичан крај. Првобитно је објављена у серијској форми као “Прича о лутки” (“Ла сториа ди ун бураттино”) у “Гиорнале пер и бамбини”, једном од најранијих италијанских часописа за децу. Колоди је изворно написао 15. поглавља и сцена у којој Пинокио лежи обешен била је последња.

Међутим, на захтев читалаца и издавача, Колоди је додао поглавља 16–36, у којима Плава вила спасава Пинокија и, након што он увиди своје грешке, на крају га претвара у правог дечака, чинец́и причу прикладнијом за децу.

Прочитајте још: Да ли сте се питали зашто ДИЗНИЈЕВИ ЈУНАЦИ немају МАМЕ у цртанима? Иза овога се крије ТУЖНА ПРИЧА

Прича о Пинокију је изузетно сложена

Карло Колоди више се бави последицама лошег понашања и анализом сложеног односа између родитеља и деце, за разлику од Дизнијеве верзије која говори о наивном слатком лутку који живи у исквареном свету одраслих.

– Пинокио не може бити негативац, он мора бити симпатичан и пријемчив деци да би прича могла лакше да се “прода” – објаснио је Волт Дизни уочи премијере свог анимираног спектакла.

Искусни Дизни знао је да се оригинална прича о дечаку који је због свог карактера мучен и умало убијен, није нешто што деца желе да гледају и из чега могу да извуку поуку (и са родитељима оставе новац у биоскопу). Зато се одлучо да причу ублажи и “упакује у целофан”. Његов Пинокио је жртва лошег друштва, али захваљујући свом чистом срцу успева да савлада све препреке, заслужи Ђепетову љубав и постане “прави дечак”.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas