· · Коментари: 0
бајка

Легенда о ХРАБРОЈ ЖЕНИ на основу које је настао популаран ЦРТАНИ: Ко је била МУЛАН?

Да ли је чувена кинеска ратница заиста постојала?

1594990236_pjimage-5-.jpg
Фото: Принтсцреен/ Уоу Тубе/ Усернаме322

Симпатична и храбра Дизнијева јунакиња од 1998. године, од када је први пут пуштен анимирани филм о Мулан, инспирише девојчице широм света. Иако, наравно романсирана и прилагођена деци (мада и одрасли воле да је погелдају), прича о Мулан није у потпуности измишљена. 

За компанију Дизни, као инспирација за цртани филм о младој ратници послужила је древна кинеска песма "Балада о Мулан".

 Иако ни балада није гарант да је ова ратница стварно постојала, милиони кинеза из генерације у генерацију преносе причу о њој чинећи је и те како стварном.

Прочитајте још: Ко се крије иза БАЈКЕ Снежана и седам патуљака? Прича девојке по којој је настала СТРАШНИЈА је од оне коју сви знамо (ВИДЕО)

Према легенди, њено право име било је Хуа Мулан, а у неким верзијама приче наилази се и на другачије презиме: Веи или Зху. На кинеском, Мулан значи магнолија. Живела је у периоду између 4. и 6. века, током владавине Јужне и Северне династије

Када је Кина била нападнута од стране Монгола, а мушкарци позивани у рат, баш као и у цртаном филму - њена породица није имала мушког наследника који би се придружио војсци. Хуа Мулан је имала 18. година када се трупама пријавила уместо свог оца.

Прочитајте још: Ништа није како се мислило: Ивица и Марица су постојали, али трагична судбина је задесила ВЕШТИЦУ, а не њих!

Легенда
Легенда каже да је Мулан била веома спретна са мачем, и уопште вешта са оружјем. Поседовала је и изузетне борилачке вештине за које се верује да их је стекла још као девојчица. Хуа Мулан је у рату провела дванаест година током којих је одликована чак 12 пута. Напредовала је и у војној хијерархији, па је стигла и до веома високих чинова. Како каже легенда, након дванаест година је признала својим саборницима да је жена, и вратила се кући.

"Балада о Мулан" из 6. века, овде се завршава, међутим постоји још један извор у ком се ова ратница поново спомиње. Једна књига, објављена у време династије Минг (између 14. и 17. века), шири причу о Мулан и открива крај. Према овом роману, Мулан је по повратку кући схватила да јој је отац преминуо, а да јој се мајка преудала. Несреће ове девојке ту нису готове, јер ова књига каже да је била позвана да буде конкубина код владара региона у ком је живела, Хешена Кана. Како би избгла ову судбину, Мулан је извршиа самоубиство.

Прочитајте још: Како је МАРАМА Мерилин Монро СПАСИЛА позориште од пропасти?

Иако песма из 6. века заиста постоји, ниједан историјски извор није потврдио да је заиста постојала и Мулан, или је била само плод песникове маште.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.