Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТРУЧЊАЦИ СА ХАРВАРДА дошли со нових открића о срећи: Ове ТРИ СТВАРИ су кључне

Одговор на питање шта је срећа није једноставно дати, али тим стручњака са Харвардског института открили су да је кључ среће наше окружење и људи који су нам блиски

1681639470_shutterstock_1897132027.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Одговор на питање шта је срећа није једноставно дати, али тим стручњака са Харвардског института открили су да је кључ среће наше окружење и људи који су нам блиски.

Научници са Харварда спровели су једно од најдужих студија. Скоро 80 ​​година стручњаци прво проучавају живот мушкараца, а потом и њихових породица и потомства. Проучени су бројни документи, обављене су стотине личних интервјуа са учесницима студије. Резултати рада надмашили су њихова очекивања.

1. Везе су облик бриге о себи

"Невероватно откриће је да наши односи и колико смо срећни у нашим односима имају огроман утицај на наше здравље." - објаснио је Роберт Валдингер је шеф студије. Према мишљењу стручњака, брига о себи много је вреднија од новца или славе.

Стручњаци наглашавају да блиски односи са другим људима могу смањити незадовољство, допринети дуговечности, па и позитивно деловати на стање организма. Истраживање је такође потврдило ово - учесници који су били најзадовољнији својим личним односима са 50 година били су најздравији са 80 година.

2. Срећа није циљ

Стручњаци са Харварда наглашавају да је срећа процес који се састоји и од негативних искустава. Међутим, ако имамо људе око себе са којима можемо да поделимо своје проблеме, лакше ћемо постати срећни. Научници такође наглашавају да непријатна искуства увек треба да буду подвргнута рефлексији. Захваљујући њима можемо да оцењујемо своје одлуке и да у будућности не понављамо грешке садашњости.

3. Људи без зависности су срећнији

Истраживања су показала да су људи који су избегавали два најчешће коришћена стимуланса (алкохол и дуван) имали много срећније животе и, наравно, живели много дуже. Ови резултати су такође подржани научним доказима који показују да стимуланси негативно утичу на наш осећај среће и повећавају ризик од многих болести.

Такође, стручњаци са Харварда истичу да срећа нема старост . У сваком тренутку можемо да променимо свој живот, чак и ако је велико искуство иза нас. Исто важи и за људе који су започели живот у тешким околностима и имали несрећно детињство. Према мишљењу стручњака, свако има шансу за срећанживот.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas