Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сутра почиње СИРОПУСНА НЕДЕЉА: Ове обичаје треба да испоштују сви који планирају да посте ВЕЛИКИ УСКРШЊИ ПОСТ

Ускрс је један од наших најрадноснијих празника који красе прелепи обичаји. Ове године почиње 24. марта и трајаће до 4. маја. Међутим, за све вернике који желе да посте важно су смернице сиропусне недеље.

1710582098_33ce2d5038280138043d6e4e9d924809ce271cab.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ова седмица представља припрему за Велики пост, јер током овог периода верници који посте избацују из исхране месо, али из јеловника не избацују такозвани "бели мрс". На тај начин се организам полако припрема за период у коме се неће јести намирнице животињског порекла, осим рибе.

Шта су Беле покладе?

Према народним обичајима, покладе су празник који увек за ручак треба да окупи све чланове породице. Трпеза Белих поклада, треба да буде испуњена јелима која се спремају од јаја, сира и других млечних прерађевина. Стари кажу да се на тај дан позивају и сиромашни суседи и пријатељи јер сви треба да се "омрсе" током заједничког обреда и сложно и у весељу уђу у пост који ће трајати до Васкрса.

Наиме, недељу дана пре Белих поклада се обележавају Месне покладе, оне се увек прослављају обилатим гозбама на којима се служи пуно меса, а затим следи Бела недеља, коју чине дани када је строго забрањено конзумирање меса, али важи правило сиропосне недеље када су дозвољени млеко и млечни производи.

Као и сваки период који се празнује, и Бела недеља има устаљена правила и обичаје, па тако постоје одређене радње које су дозвољене, али и оне које строго забрањене током Беле недеље, па тако на пример преко Беле недеље ваља да се сади бели лук, јер се верује да ће добро родити, без обзира на то каква је година.

Бела недеља је и недеља у којој се не конзумира месо, али је дозвољен такозвани бели мрс - могу се јести јаја и млечни производи.

Негде је обичај и да се деца љуљају на љуљашкама, ради родне године и здравља људи и стоке, а на раскрсницама се увече обично пале ватре, које симболизују почетак нове аграрне године.

Око ватре се игра коло, које представља стару и нову годину, певају се песме, а момци се надмећу у јунаштву прескачући ватру. Ватра има и дезинфикујуће својство, па се пале и старе ствари, које могу бити извор заразе.

Занимљиво је и то да су покладе време када млађи чланови породице треба да "воде главну реч", па се тих дана збијају шале, организују се игранке и сви се забављају.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas