Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Сутра је Света ПЕТКА Трнова! Девојке, ево шта не смете да радите да не би навукле ГНЕВ СВЕТИТЕЉКЕ

Верници Српске православне цркве сутра обележавају велики празник посвећен Светој великомученици Параскеви Римљанки

1628347034_trnova.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Православни Срби широм света сутра обележавају велики црквени празник, посебно посвећен женама у част Свете великомученице Параскеве Римљанке, у народу чувене и као Петка Трнова. Ова велика светитељка пострадала је за Исуса Христа у другом веку, а њене мошти њене биле су касније пренете у Цариград.

Женски празници
Многи Свету Петку Трнову, која је била Римљанка и која се слави у августу, мешају са Светом Петком која је била Гркиња и слави се у октобру, не знајући да у календару има више светитељки са овим именом.- 8. август: Света Петка Римљанка (рођена у Риму)- 27. октобра: Света Петка Трнова, Епиватска, Српска (рођена у Епивату)- 10. новембар: Света Петка (рођена у Иконији)

Прочитајте још: Славна глумица проходала пет месеци након несреће (ВИДЕО)

Народна веровања и обичаји

На Трнову Петку која је женски празник, жене не би требало да месе, кувају или раде било који посао у кући како не би навукле гнев светитељке. Према народном веровању на празник Трнове Петке не ради се, да током године не би трнуле руке.

Прочитајте још: Пронађена плоча са авиона Амелије Ерхарт, али не тамо где је нестала!

Младе девојке, верује се, треба да беру цвеће и њиме ките куће како би у домовима владала слога и мир. Девојчицама се облаче нове хаљинице како би их у наредној години пратила срећа.

Прочитајте још: Ушли смо у НАЈЈЕЗИВИЈУ зграду Србије и ШОКИРАНИ смо оним што смо ВИДЕЛИ (ФОТО/ВИДЕО)

Празником Преподобне мученице Параскеве, у народу познатије као Петка Трнова, завршава се мали летни "циклус женских празника", коме припадају и Огњена Марија и Блага Марија. И тада се избегавају сви тежи послови у пољу и у кући.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas