Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

СУТРА СУ БЛАГОВЕСТИ: Дан је посебно значајан за жене које желе да имају децу, а ове обичаје морате испоштовати

Српска православна црква 7. априла слави један од најрадоснијих и најзначајнијих празника у години. За овај дан се везују многи обичаји

1649244917_profimedia-0504092645.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Благовести су један од дванаест највећих хришћанских празника. Према црквеним учењима, архангел Гаврило је тада објавио Богородици да је Дух Свети њу одабрао да буде мајка Исусу Христу, те отуда и назив овог празника: "блага вест".

Хришћани верују да је у том тренутку архангел Гаврило отворио историју Новог завета речима "Радуј се, Благодатна Маријо, Господ је с тобом!". Управо због тога Благовести спадају у једне од најрадоснијих празника јер је почетком Новог завета кренуло и спасење читавог човечанства. Овај празник се увек слави 7. априла, тачно девет месеци пре Божића.

У нашем народу сачувани су бројни обичаји и веровања која се везују за овај дан.

Рано устајање

У неким крајевима Србија и даље се задржао обичај да се на овај празник устаје што раније. Према предању дан треба дас почне песмом девојака, а да се заврши весељем целог места. Овај обичај се, симболично, зове ранило.

Фото: Wикипедиа

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: Да ли ћете рећи "ЗАХВАЉУЈЕМ" или "ЗАХВАЉУЈЕМ СЕ"? Постоји велика разлика

Скривено благо

Старији причају да се у ноћи уочи Благовести могу видети ватре које горе на местима где је скривено неко закопано благо. Зато је у прошлим временима било мого оних који током ноћи уочи овог празника уопште нису спавали, чекајући "знак" који ће их одвести до скривеног богатства..

Не треба радити ништа

Док Благовести не прођу, људи се још прибојавају да ће зима потрајати. Ипак, од овог дана, по веровању, и природа се буди, па Благовести треба посветити Богу и прослављању живота. Обичај је да се на овај дан не ради ништа, а старији кажу да је ово толико велики празник да на њега "ни птице у шуми не савијају гнезда".

Никако не помињите змије

Због веровања да се на овај дан и гмизавци буде из зимског сна, предање каже да на Благовести никако не треба спомињати змије! У неким крајевима Србије се и данас на овај празник могу видети деца како трче око куће вичући: "Беж'те змије и гуштери, беж'те змије и гуштери!"

Жене које желе пород

Раширено веровање је да се на овај дан треба умити у потоку или реци, а да обаезно треба избегавати чешљање и куповину нове обуће. Благовести нарочито славе жене - оне које желе пород. На данашњи дан оне одлазе у цркве и манастире где су иконе посвећене Благовестима и моле се Богородици.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas