· · Коментари: 0
историја

Сви знамо за споменик КНЕЗУ МИХАИЛУ, али мало људи зна да је сахрањен НЕДАЛЕКО одатле

Трг у самом срцу Београда краси монументална коњаничка статуа Кнеза Михаила. Свакога дана, на хиљаде људи прође поред мермерног лика убијеног кнеза али колико њих зна где је он заправо сахрањен?

1595592097_Depositphotos_132091382_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Иако је постојала одређена доза нетрпељивости наспрам кнеза Михаила за време његовог живота, она је нестала након његове превремене смрти. Убиство кнеза Михаила 29. маја 1868. године скоро је довело до корените промене читавог друштва.

Убиство кнеза Михаила довело је до промена у читавом друштву!

У целокупној заједници завладао је страх, праћен јавним изливима туге и бола за преминулим владаром, појачан чињеницом да кнез Михаило није имао директног наследника који би ступањем на престо и преузимањем власти поново донео стабилност нацији. Власт је преузело намесништво уместо малолетног наследника, Милана Обреновића, потомка кнеза Михаила по бочној линији.

Фото: Депосит

Прочитајте још: ДЕТЕЛИНА СА 4 ЛИСТА доноси СРЕЋУ, а шта доноси она са 5, 6 или 7 листова?

Убрзо, лик преминулог кнеза глорификован је кроз бројна уметничка дела са националним и политичким конотацијама, попут песме Ђуре Јакшића “На гробу кнеза Михаила”, бројних ливених бронзаних медаља и фотографија, као и чувене коњаничке фигуре на данашњем Тргу републике.

С обзиром да династија Обреновић није имала породични маузолеј, Михаило је сахрањен у Саборној цркви у Београду, у гробници његовог оца, кнеза Милоша.

Сахрањен је у Саборној цркви у Београду!

Гроб несрећног кнеза

Метафора вечитог тела монархије коначно је материјализована у виду монументалног споменика који је израдио бечки скулптор Јохан Шилинг, а подигла га је Михаилова супруга кнегиња Јулија Обреновић, од које је, иронично, у тренутку своје смрти, Михаило већ био растављен и планирао да се разведе.

Прочитајте још: Истраживања кажу да ова песма СМАЊУЈЕ СТРЕС за 65%, али је не смете слушати док ВОЗИТЕ

Михаило за Михаила
До краја 1874. године, постављена је бронзана фигура која представља архангела Михаила који у једној руци држи мач са три оштрице, а у другој велики тријумфални крст и гази змију, симбол таме и зла. Симболично, ова статуа представља кнеза Михаила чији је лични заштитник био архангел Михаило и по коме је и добио име.На тај начин, фигура арханђела Михаила постаје скривена слика убијеног кнеза. Они су имењаци, овде сједињени у борби добра против зла, правде против неправде, универзални симболи тријумфа светла над тамом.

Иако у сенци споменика на данашњем Тргу републике, гроб кнеза Михала представља монументалну скулптуралну целину која глорификује владавину и лик убијеног владара и никако се не сме занемарити.

Споменичку целину чине постамент, саркофаг и бронзана статуа са ликом арханђела Михаила. Постамент, налик мермерном столу, постављен је 1872. године. Он обухвата и мермерну плочу, уоквирену са два стубића, причвршћену о зид, на којој је угравиран натпис:

“КОЈИ ВЈЕРУЈЕ МЕНЕ АКО И УМРЕ ЖИВЈЕЋЕ. ЈОВАН 11,25 КНЕЗУ СРПСКОМ МИХАИЛУ М. ОБРЕНОВИЋУ ИИИ
РОЂЕНОМ 4. СЕПТЕМБРА 1823, ПОГИНУЛОМ 29. МАЈА 1868
УДОВИЦА ЈУЛИЈА”

Прочитајте још: Последњи цртани који је одобрио Волт Дизни иза кога стоји ИСТИНИТА ПРИЧА о најбогатијим париским МАЧКАМА

Изнад је постављен саркофаг, крајем 1874. године, израђен од бакра и украшен бронзаним елементима.

На прочељу, у средини, представљен је грб династије Обреновић са девизом “ТЕМПУС ЕТ МЕУМ ИУС”, односно “ВРЕМЕ И МОЈЕ ПРАВО”, њиховим породичним мотоом. Грб чини штит са оцилима и крстом на чијим крацима су исписане године 1389.  када се одиграо Косовски бој, и 1815. када је Милош Обреновић, оснивач династије, подигао Таковски устанак. У преносном значењу реч је о паду и поновном рођењу српске државе. 

Прочитајте још: Кад бих умео да напишем најлепшу књигу на свету, посветио бих ЊОЈ: Како је Меша Селимовић говорио о жени са којом је остао ДО КРАЈА ЖИВОТА

Штит опасује змија са круном на глави, симбол мудрости и амблем породице Обреновић, која гута себи реп, што симболизује вечност и будућност владајуће династије.

Михаило постаје у очима посматрача херој реда величине библијских јунака, он тријумфује над смрћу и над својим убицом Костом Радовановићем који је матафорично приказан као змија коју архангел гази.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.