Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
занимљивост

Тешко ћете их објаснити странцима! Српске речи које се не могу превести на остале језике

Да ли су вам неке од њих пале на памет?

1647943247_cesnica.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Српски језик има своје специфичности. Многе речи у нашем језику остале су још из давних периода и времена. Вишевековно присуство Османског царства, оставило је велики печат у нашем језику. Остали су тзв. турцизми, односно речи које се употребљавају у Србији, а пореклом су из турског језика.

Већина тих турцизама се не може превести директно на друге језике. Осим турцизама, ту спадају и друге речи, па да почнемо са списком!

Чукунбаба - исто важи и за речи чукундеда, наврдеда, наврбаба, курђел, аскурђел, курђуп, курђупа..

Вампир -  ова наша реч се употребљава у многим језицима. "Вампир" је заправо србизам који користе многи народи у свету.

Шајкача - саставни део традиције српског народа је шајкача. Занимљиво је да прописом из 1870. године уведена као саставни део војничке униформе.

Прочитајте још: 10 знакова да сте ВИСОКО ИНТЕЛИГЕНТНИ, тврде стручњаци - да ли се препознајете у неком од њих

Слава - трећи најважнији породични празник код Срба, одмах после Васкрса и Божића. Не среће се код других народа, па је саставни део специфичности и идентификације српског народа.

Чесница - назив за округли колач/хлеб који се традиционално спрема за божићни доручак. Неизоставни део прављења чеснице јесте убацивање новчића, а верује се ће оног ко га извуче пратити новчано благостање. Исто као и "чесница" и "погача" се теже преводи на остале језике.

Шушумига - ова реч се не употребљава толико често, а синоним је за превртљиву особу. Такође, спада у тешко преводљиве речи.

Размислите о осталим примерима који могу допунити овај списак!

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas