Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У уторак почиње БОЖИЋНИ ПОСТ: Сва правила и обичаји које треба да испоштујете да бисте очистили душу и тело

У уторак 28. новембра 2023. године почиње Божићни пост и трајаће до 7. јануара 2024. године

1700986724_Foto-Shutterstock-post.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

У уторак, 28. новембра, верници Српске православне цркве почеће овогодишњи Божићни пост, који ће трајати све до 7. јануара 2024. године, односно до прославе Божића.

У данима поста верници ће се припремати за обележавање једног од најрадоснијих хришћанских празника кроз посвећеност молитви и чишћењу тела и душе кроз исхрану, добра дела и позитивне мисли.

Божићни пост траје 40 дана, а он није строг као Ускршњи. Има два аспекта: телесни и духовни, а оба су једнако важна и један не иде без другог.

Према правилима поста и према речима Светог Јована Златоустог, телесни пост – односно уздржавање од хране животињског порекла – нема користи за верника ако није повезан с духовним.

Не говори ми: Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гневног човека постао тих, од жестоког – благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио?”, речи су Светог Јована Златоустог.

Божићни пост уведен је по узору на самог Исуса Христа, који је, према предању, 40 дана провео у пустињи у молитви и постећи. Он је, иначе, раније трајао само седам дана, али је на Свехришћанском сабору 1166. донета одлука да убудуће траје 40 дана. Ипак, они који имају здравствени или неки други проблем због ког не могу да избегавају храну животињског порекла 40 дана имају могућност тзв. "малог поста", који траје седам дана.

Правила Божићног поста

Пост код православних верника значи неконзумирање хране и пића животињског порекла, односно меса, млека, јаја и животињске масти у периоду од 40 дана, до Божића.

На води се, односно строго, пости само средом и петком, док су понедељком, уторком и четвртком уље и вино дозвољени, а суботом и недељом се једе и риба. Дакле, то треба да изгледа овако:

Среда и петак - пост на води

понедељак, уторак и четвртак - пост на уљу
субота и недеља - пост на уљу, уз довољену рибу

Најстрожи пост је на Бадњи дан, када верници све до вечере посте искључиво на води.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas