· · Коментари: 0
НАРОДНИ ОБИЧАЈИ

ПОСТИТЕ КАКО ТРЕБА: Почиње ПЕТРОВСКИ ПОСТ, а ево какав јеловник ПО ДАНИМА треба да буде

Након трапаве недеље или Духовске недеље почиње пост који траје све до Петровдана, празника Светих апостола Петра и Павла који се обележава 12. јула

Petar-i-pavle.jpg
Фото: Епархија-Жичка

Петровски пост један је од четири велика поста верника у Српској православној цркви. Иако мање строжији од Божићног поста, током поста Светих Апостола не једе се месо, бели мрс и јаја.

Један од четири велика поста код православних верника

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Пост на води и уљу
У току овог поста понедељак, среда и петак се посте на води. Уторак и четвртак се постена уљу, док су субота и недеља на риби.

Након трапаве недеље или Духовске недеље, у којој је обележен празник Свете Тројице, почиње Петровски пост који траје све до Петровдана, празника Светих апостола Петра и Павла који се обечежава 12. јула.

Прочитајте још: Дете из Шапца није изговарало НИ РЕЧ: Након умивања и испијања СВЕТЕ воде, прво што је рекло било је БОЖЕ, БОЖЕ

Почетак Петровског поста је покретан, јер зависи од Васкрса, а завршетак је непокретан. Тако Апостолски пост најкраће може да траје једну седмицу и један дан, а најдуже шест седмица.

Свети апостоли Петар и Павле - Петровдан, Фото: СПЦ

Сврха постане може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, речи и дела и уз обавезну молитву, по узору на Спаситеља који је постио у пустињи и чији су пример потом следили Богородица и апостоли.

Прочитајте још: Кнез Лазар је бацио КЛЕТВУ на једно село код Јагодине, а она се обистинила 2010. године!

Степени сваког поста
Када једанпут у току дана узимамо храну без уља и вина, и то претежно некувану, суву то је пост уз сухоједење. Када узимамо храну, такође без уља и вина, више пута на дан, али кувану у води то је пост на води.Када узимамо храну која је спремана са уљем, више пута у току дана. Тада можемо користити вино и рибу то је пост на уљу и вину.Када узимамо храну која је спремана са рибом, такође више пута у току дана то пост на риби.

Овај пост установљен је на основу успомене на Апостоле који су после Силаска Светога Духа, а пре одласка на проповед Св. Јеванђеља, постили.

Није строг као Божићни пост, али среда и петак се посте на води

Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може трајати једну седмицу и један дан, а најдуже шест седмица.

Овај пост сличан је Божићном, мада нешто блажи. За време његовог трајања не једе се месо, бели мрс и јаја. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим, наравно, среде и петка који се посте на води.

Прочитајте још: БОЖЈА ОПОМЕНА? Храстови код Јагодине ПАДАЈУ, а мештани говоре о ЗАПИСУ СТАРОМ 250 ГОДИНА

Дан уочи Петровдана се такође строго пости, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољена употреба уља. На дан Рођења Св. Јована Крститеља једемо рибу, иако падне у среду или петак. Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо већ једемо рибу, вино и уље.

Прочитајте још: "Идите где сте пошли и ништа не причајте": Јован је на ГРОБЉУ видео три жене у белом и решио све да ОТКРИЈЕ

Свети Јован Лествичник, велики учитељ вере, записао је у својим поукама да је "пост гашење пламена телесне пожуде, одстрањење рђавих мисли, спас од огрубелости, олакшица сна".

У народу влада уверење да онај ко може да се уздржи од прекомерног јела, има снаге и да се уздржи од злих мисли и дела.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.