Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Верници данас славе ЈОАСАФА СРПСКОГ: Ко је био последњи владар из династије Немањића?

Српска православна црква данас слави Преподобног Јоасафа Српског.

1651508368_profimedia-0580386767.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Лоза Немањића оставила је велики траг у српској историји. Послије смтри цара Душана 1355. године у кући Немањића остале су само мушке главе, млади двадесетогодишњи цар Урош и његов стриц Симеон, брат по оцу српског цара Душана. Стриц Уроша, Симеон, није хтео да се подчини младом будућем цару, па је одвојио од њега прогласио  "цара и самодршца Грка, Срба и Албанаца", под именом Симеон Урош Палеолог.

Симеон је умро  1371.  Њега је требало да наследи син Јован Урош Немањић Палеолог. Јован је био ученик на Светој Гори, био је ожењен и имао петоро деце. Послије само неколико година абдицирао је у корист свог рођака Алексија Анђела Филантропена и замонашио се у манастиру Велики Метеор.

Прочитајте још: Царица која је уништила ДИНАСТИЈУ: Како је Алиса постала Александра Фјодоровна?

Јован је одлучио да се замонаши када је на Метеорима срео монаха Атанасија. Тада млади владар био је дирнут спокојним животом о коме му је говорио монах. Одлучио је да се одрекне престола и постао брат Јоасаф.

Метеорски манастири су за време светог Јоасифа доживели велики процват. Када је монах Атанасије умро поставио га је за наследника и игумана манастира Велики Метеор.

Када су Турци заузели Тесалију, Јоасиф је био принуђен да неко време буде на Светој Гори. Након тога поново се вратио на Метеоре где је и преминуо. Његове мошти ту почивају и данас.

Смрћу Преподобног Јоасафа Српског угласила се и лоза Немањића.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas