Oglas
· · Komentari: 0
svetac

Vernici danas slave JOASAFA SRPSKOG: Ko je bio poslednji vladar iz dinastije Nemanjića?

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Prepodobnog Joasafa Srpskog.

1651508368_profimedia-0580386767.jpg
Foto: profimedia
Oglas

Loza Nemanjića ostavila je veliki trag u srpskoj istoriji. Poslije smtri cara Dušana 1355. godine u kući Nemanjića ostale su samo muške glave, mladi dvadesetogodišnji car Uroš i njegov stric Simeon, brat po ocu srpskog cara Dušana. Stric Uroša, Simeon, nije hteo da se podčini mladom budućem caru, pa je odvojio od njega proglasio  "cara i samodršca Grka, Srba i Albanaca", pod imenom Simeon Uroš Paleolog.

Simeon je umro  1371.  NJega je trebalo da nasledi sin Jovan Uroš Nemanjić Paleolog. Jovan je bio učenik na Svetoj Gori, bio je oženjen i imao petoro dece. Poslije samo nekoliko godina abdicirao je u korist svog rođaka Aleksija Anđela Filantropena i zamonašio se u manastiru Veliki Meteor.

Pročitajte još: Carica koja je uništila DINASTIJU: Kako je Alisa postala Aleksandra Fjodorovna?

Jovan je odlučio da se zamonaši kada je na Meteorima sreo monaha Atanasija. Tada mladi vladar bio je dirnut spokojnim životom o kome mu je govorio monah. Odlučio je da se odrekne prestola i postao brat Joasaf.

Meteorski manastiri su za vreme svetog Joasifa doživeli veliki procvat. Kada je monah Atanasije umro postavio ga je za naslednika i igumana manastira Veliki Meteor.

Kada su Turci zauzeli Tesaliju, Joasif je bio prinuđen da neko vreme bude na Svetoj Gori. Nakon toga ponovo se vratio na Meteore gde je i preminuo. NJegove mošti tu počivaju i danas.

Smrću Prepodobnog Joasafa Srpskog uglasila se i loza Nemanjića.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas