Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Верници данас славе Преподобног Саву Освећеног: Обичај каже да оставите ЦИПЕЛЕ на прозору, а сву ЖЕНСКУ децу рођену на данашњи дан издваја једна ствар

Српска православна црква и верници данас славе Преподобног Саву Освећеног, а један леп обичај обавезан је вечерас

1671291812_Foto-Vikipedia-sava-osveceni.jpg
Фото: Википедиа
Oglas

Преподобни Сава Освећени се родио 439. године у малом селу Муталаск у Кападокији у дому оца Јована и мајке Софије. У осмој години живота напустио их је да би се замонашио у оближњој обитељи, званој Флавијанова, а после 10 година је прешао у Палестинске манастире, у породицу Светог Јевтимија Великог и Теоктиста.

Јевтимије је прорекао за њега да ће бити славан монах и да ће подучавати друге монахе.

Основао је укупно седам манастира и сматран је једним од највећих стубова православља на Истоку.

Прочитајте још: Сви ОБИЧАЈИ које треба да испоштујете за КРСНУ СЛАВУ: Како се правилно ГАСИ СВЕЋА, шта све треба да припремите и како да дочекате СВЕШТЕНИКА

Оснивач је манастира у близини Јерусалима, који носи његово име.

У њему је Свети Сава добио игуманско жезло и икону Пресвете Богородице Тројеручице која се данас налази у Хиландару. Манастир Светог Саве Освећеног (Мар Саба) основан је 485. године и још тада је назван Велика лавра. То је најзначајнији је манастир у јудејској пустињи, који се налази између Витлејема и Мртвог мора. Његова историја је дуга преко 1.500 година.

Монашки живот у манастиру Светог Саве је веома строг и у њему се живи по византијском времену, што значи да се дванаест сати дана увек поклапа са заласком сунца. У манастиру се једе само једанпут дневно, изузев суботе, недеље и великих празника када се постављају две трпезе.

Сава Освећени је аутор повеље, назване по њему – Повеља Светог Саве – у којој је регулисан редослед богослужења, и описана монашка традиција палестинских манастира 5. века.

Преподобни Сава Освећени упокојио се у 94. години живота, а његове свете мошти су почивале у његовом манастиру док нису пренете у Венецију и смештене у Цркву Светог Марка. Свечано су враћене у његову лавру 1972. године.

Православна црква слави овог светитеља 18. децембра по Грегоријанском календару, односно 5. децембра по Јулијанском. Слави се као крсна слава.

Данашњем дану се ипак највише радују деца, јер вечерас свети Никола на белом коњу обилази сву децу и дели им поклоне, свакоме према заслугама. Поклон се ставља у дечије ципеле, које се због тога вечерас остављају на прозору.

Верује се да ће свако женско дете рођено на овај дан имати веома срећан брак.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas