Oglas
· · Komentari: 0

Vernici danas slave Prepodobnog Savu Osvećenog: Običaj kaže da ostavite CIPELE na prozoru, a svu ŽENSKU decu rođenu na današnji dan izdvaja jedna stvar

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Prepodobnog Savu Osvećenog, a jedan lep običaj obavezan je večeras

1671291812_Foto-Vikipedia-sava-osveceni.jpg
Foto: Vikipedia
Oglas

Prepodobni Sava Osvećeni se rodio 439. godine u malom selu Mutalask u Kapadokiji u domu oca Jovana i majke Sofije. U osmoj godini života napustio ih je da bi se zamonašio u obližnjoj obitelji, zvanoj Flavijanova, a posle 10 godina je prešao u Palestinske manastire, u porodicu Svetog Jevtimija Velikog i Teoktista.

Jevtimije je prorekao za njega da će biti slavan monah i da će podučavati druge monahe.

Osnovao je ukupno sedam manastira i smatran je jednim od najvećih stubova pravoslavlja na Istoku.

Pročitajte još: Svi OBIČAJI koje treba da ispoštujete za KRSNU SLAVU: Kako se pravilno GASI SVEĆA, šta sve treba da pripremite i kako da dočekate SVEŠTENIKA

Osnivač je manastira u blizini Jerusalima, koji nosi njegovo ime.

U njemu je Sveti Sava dobio igumansko žezlo i ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice koja se danas nalazi u Hilandaru. Manastir Svetog Save Osvećenog (Mar Saba) osnovan je 485. godine i još tada je nazvan Velika lavra. To je najznačajniji je manastir u judejskoj pustinji, koji se nalazi između Vitlejema i Mrtvog mora. NJegova istorija je duga preko 1.500 godina.

Monaški život u manastiru Svetog Save je veoma strog i u njemu se živi po vizantijskom vremenu, što znači da se dvanaest sati dana uvek poklapa sa zalaskom sunca. U manastiru se jede samo jedanput dnevno, izuzev subote, nedelje i velikih praznika kada se postavljaju dve trpeze.

Sava Osvećeni je autor povelje, nazvane po njemu – Povelja Svetog Save – u kojoj je regulisan redosled bogosluženja, i opisana monaška tradicija palestinskih manastira 5. veka.

Prepodobni Sava Osvećeni upokojio se u 94. godini života, a njegove svete mošti su počivale u njegovom manastiru dok nisu prenete u Veneciju i smeštene u Crkvu Svetog Marka. Svečano su vraćene u njegovu lavru 1972. godine.

Pravoslavna crkva slavi ovog svetitelja 18. decembra po Gregorijanskom kalendaru, odnosno 5. decembra po Julijanskom. Slavi se kao krsna slava.

Današnjem danu se ipak najviše raduju deca, jer večeras sveti Nikola na belom konju obilazi svu decu i deli im poklone, svakome prema zaslugama. Poklon se stavlja u dečije cipele, koje se zbog toga večeras ostavljaju na prozoru.

Veruje se da će svako žensko dete rođeno na ovaj dan imati veoma srećan brak.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas