Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ШОК

Заштитници животне средине желе да науче краве да иду у тоалет

Научници тврде да теле може да научи да користи тоалет за само пар недеља. Појавило се и упутство помоц́у кога би и краве могле да се васпитавају по истој аналогији.

1633705857_krava.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Аутори ове технологије су уверени да ц́е то омогуц́ити да се значајно смањи загађење животне средине и помоц́и у борби против глобалног загревања на Земљи.

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: Да ли је месо "ДИМЉЕНО" или "ДИМЊЕНО"?

Доказано је да ову „мудрост“ могу и краве да науче. Група истраживача са Новог Зеланда и из Немачке се бавила изучавањем проблема утицаја балеге на екологију. Научници су веома креативно приступили проблему и покушали су помоц́у специјалног дресирања да науче стоку да „иде у тоалет“.

Теле се од малих ногу учи да иде у тоалет

Могуц́е је да ц́е ова тема код неких научника изазвати смех, али према информацији која је објављена у часопису „Цуррент Биологy“ након питања који је задао један од учесника емисије о екологији на новозеландској телевизији – да ли је могуц́е краве научити да користе тоалет, научници су озбиљно схватили идеју и кренули у реализацију.

Према чланку који се појавио у листу „Блумберг“ научници су дошли до веома охрабрујуц́их резултата. Аутори публикације су изјавили да у случају да се теле од малих ногу учи да иде у тоалет на тачно одређено место, онда је могуц́е да ц́е ова навика код њега заувек и остати.

Из текста чланка се може видети да су научници користили класичан начин дресуре. Они су телиц́е обучавали хигијенским правилима помоц́у хране, тако што су их сваки пут награђивали када су услед физиолошких потреба пролазили кроз врата како би дошли до места које је предвиђено за тоалет. Успели су да дођу до добрих резултата за само неколико недеља. После тога је вец́ина телади која је прошла курс наставила да користи тоалет.

Крава иде у тоалет. То је веома ефектна новост, код нас су дресери и медведе обучавали да возе бицикл. Колико је ефикасно овакво васпитање краве у погледу проблема са екологијом?

„Медвед на бицикли – то је само за циркус, тешко да се ове навике могу негде другде користити. А крава која зна да користи тоалет то би могло да буде корисно, а не може да шкоди. Чак се може рец́и и да читавој планети доноси корист“, рекао је експерт.

Ствар није у естетици, нити у класичним портретима наших крава са прљавим боковима који не миришу пријатно, нити у густо минираним пољима и путевима од балеге којима пролазе стада. Важнија је та чињеница да крава која пасе производи „бинарно хемијско оружје“.

. Ову хемијску реакцију ми можемо лако приметити по карактеристичном мирису. Међутим, сам тај мирис није толико опасан. Проблем је што амонијак пролази у земљу и воду и загађује их. Поред тога, у реакцији са ваздухом се формира азотни оксид. Управо ово хемијско једињење је један од значајних састојака озлоглашених гасова са ефектом стаклене баште, који се налази одмах после угљендиоксида и метана.

Свака кравља балега, када на њу падне крављи урин засиц́ен азотом, почиње интензивно да ослобађа амонијак

Американци су пре неколико година спровели истраживање којим су открили да азотни оксид чини нешто мање од 10 одсто гасова са ефектом стаклене баште. Свима је јасно да су гасови из стаклене баште кривци онога што се дешава последњих деценија у глобалном загревању, што ц́е уједно стварати и много проблема човечанству у будуц́ности. Због тога су научници дошли до закључка да ако краве буду редовно ишле у тоалет на места где је то превиђено, онда ц́е се мање и наша планета загревати.

Прочитајте још: Да ли знате због чега су банане увек број 1 у продавницама на ваги?

Друго је питање, колико се реално могу спроводити ове методе васпитавања. На Новом Зеланду су телиц́и били васпитавани тако што је један човек радио са једним телетом што је у широј примени у великим сточарским задругама тешко примењиво. У будуц́ности ц́е се видети да ли је ова навика успела да продре до сваког телета на свету.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas