· · Коментари: 0

И храна помаже да се опустимо: Шта би требало да је чешће на нашем тањиру?

Постоји храна која према бројним студијама помаже при опуштању,

1634631053_Depositphotos_141994264_S.jpg
Фото: Депосит

У последње време под стресом смо више него пре, тражимо начине да стрес каналишемо и одржимо позитивну енергију колико је то могуће. Постоји и одређена храна која према речима стручњака може да нам помогне да се осећамо расположеније.

Према Џои Бајеру, стручњака за исхрану и здравље и аутора књиге "Супер храна".

Лосос

- Осим што помажу у борби против депресије, студије су показале да су ове здраве масти посебно корисне у борби против анксиозности - објашњава Бајер.

Омега-3 су помогле у смањењу упале и анксиозности за 20 процената код млађих одраслих који су доживели свакодневни стрес за који је познато да изазива анксиозност. Масна риба је такође богата витамином Д. Низак ниво витамина Д повезан је са депресијом.

Прочитајте још: Четири намирнице за које нисмо знали да имају противупална дејства

Чај од камилице

Показало се да камилица делује као благи седатив и може да ублажи напетост мишића и смири анксиозност и раздражљивост. Камилица је једна од најчешће коришћених и најпознатијих лековитих биљака на свету. Такође је без кофеина, па можете да га попијете и пре спавања.

Леблебије

Богате су триптофаном, аминокиселином коју тело користи за производњу серотонина, хемикалије које пружају добар осећај у мозгу. Студије су показале да недостатак триптофана може да буде повезано са анксиозношћу.

Наранџе

Наранџе су богате витамином Ц, једна поморанџа садржи 70 милиграма овог витамина, испуњавајући скоро целодневне потребе. Витамин Ц је познат јер помаже у јачању имунитета, а студије су показале и да може да ублажи стрес.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.