Правим избором хране, омогућићете вашем организму да се лакше избори са грипом
![1679579603_shutterstock_1214603140.jpg](/cache/images/e/d/b/d/1/edbd154d669237c1c0aacda741702f1fccf22c84.jpg)
Када нас ухвати грип или прехлада, кључно је да што више ојачамо имуни систем како би се лакше изборио са штетним микроорганизмима. У томе пресудну улогу има храна, посебно она богатс омега-3 и омега-6 масним киселинама, али и антиоксидансима.
Поједини стручњаци сматрају да неправилна исхрана може повећати озбиљност и трајање инфекције.
Када приметите да вам је имунитет опао, једите више хране богате антиоксидансима - попут свежег воћа и поврћа. Бобичасто воће, цитруси и киви су сјајан избор јер садрже витамине А, Ц, Е, селен и цинк.
Житарице од целог зрна су добар избор - киноа, просо, смеђи пиринач, овсене пахуљице, црвени пиринач.
И ђумбир би требало да се нае на вашем менију. Ђумбир садржи преко 100 биоактивних једињења, минерала, витамина Б6, Б12, магнезијум, натријум, калцијум, гвожђе и друге елементе. Користи се не само као зачинска биљка, већ и као лек и превентивно средство за јачање отпорности организма.
Прерађену храну избегавајте у широком луку. Поврћа једите што више, али важно је да га мало термички обрадите пре јела.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ