Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Предности БЕЛОГ СЛЕЗА: Сматра се да је прави дар приорде, а посебно је важан КОРЕН

Бели слез је изузетно лековита биљка која има бројне добробити по ваше здравље.

1646837688_real-marshmallow-g727e274b1_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Ова биљка је прави дар од природе, а посебно је важан њен корен који је заправо и најлековитији део биљке. Добра ставр је што ову биљку можете гаити у својој башти или дворишту, као и у саксији на прозорској дасци - не захтева посебну негу.

Корен белог слеза садржи скроб, пектин, сахариде, аспарагин, бетаин, каротен, лецитин, фитостерол, минерале. Све ово омогућава биљци да буде изузетно лековита. Корен белог слеза има антиинфламаторно дејство, помаже у разређивању слузи при кашљању, има ефекат заштите, убрзава регенерацију тела. Користан је код прехладе, бронхитиса, хроничног тонзилитиса. Важно га је узимати чак и када нисте ништа болесни, јер јача имунитет.

Прочитајте још: Како да користимо АЛОЕ ВЕРУ за здраву и блиставу кожу?

Бели слез такође помаже у борби против проблема повезаних са гастроинтестиналним трактом. Користи се за ублажавање тегоба код гастритиса, чирева и у присуству повећане киселости желуца. Доказано је да бели слез помаже и при чишћењу организма и сјајан је за детоксикацију.

Још један бенефит за здравље јесте да корен белог слеза снижава холестерол и да може позитивно утицати на ниво шећера у крви. Користи се и за мршављење, јер регулише апетит и подстиче осећај ситости. Може с екористити и за неговање тела споља, на пример у виду облога - код уједа инсеката, у присуству рана и опекотина. Помажу у отклањању болова у костима и мишићима.

Корен белог слеза се користи и у козметологији, поседује регенеративни и хидратантни ефекат на кожу, помаже у борби против иритације и сувоће. Бели слез се најчешће употребљава у виду чаја или сирупа за ублажавање кашља.

Прочитајте још: Да ли су исхрана и расположење повезани? Ево шта би могло да нам помогне да пребродимо дан

Чај је погодан о за третирање теговба услед упале мокраћних путева, код дијарејеи упале грла, а ево како се припрема:

Супену кашику исецканог корена прелијте са 200 мл предходно прокуване и охлађене воде и уз повремено мућкање оставити 30-60 минута а затим процедити. Више пута дневно попијте чај, а можете га засладити и са мало меда. Деци дајте по једну кашику млаког чаја на свака два сата.

БОНУС ВИДЕО

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas